Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing OMV Petrom vinde gaze la OPCOM cu 90,50 lei/MWh, Azomureș acceptă să cumpere cu maxim 77 lei/MWh la BRM

OMV Petrom vinde gaze la OPCOM cu 90,50 lei/MWh, Azomureș acceptă să cumpere cu maxim 77 lei/MWh la BRM

Producatori gaze obligati bursa

OMV Petrom Gas SRL, divizia de trading de gaze naturale a OMV Petrom, lansează pe 23 mai o nouă ofertă de vânzare de gaze pe platforma PCGN de la OPCOM, la prețul de pornire de 90,50 lei MW/h, după ce precedentele cinci licitații organizate de companie în acest scop s-au soldat cu eșecuri. În aceeași zi, dar la Bursa Română de Mărfuri (BRM), combinatul Azomureș organizează licitație pentru a cumpăra gaze, limita de preț acceptată de combinat fiind de 77 lei/MWh. Pe 26 mai, OMV Petrom organizează și ea o licitație de vânzare de gaze la BRM, unde compania a reușit să vândă anterior gaze.

Pe 23 mai, OMV Petrom scoate la vânzare, pe Piața Centralizată de Gaze Naturale (PCGN) de la OPCOM, o cantitate de 26.500 MWh de gaze naturale, la prețul de pornire 90,50 lei/MWh.

Dintre producătorii de gaze înscriși pe platforma PCGN de la OPCOM, doar OMV Petrom Gas SRL a scos până în prezent gaze la vânzare, organizând până în prezent 5 sesiuni de licitații, însă fără a reuși să încheie vreo tranzacție, fie din cauză că nu s-a înțeles la preț cu potențialii cumpărători, fie din cauza anulării licitațiilor, ca urmare a lipsei de interes a celorlalți participanți la piață.

Toți marii jucători sunt acum înscriși la OPCOM

Compania de stat Romgaz, cel de-al doilea producător de gaze naturale din România, și Interagro SA, controlată de miliardarul Ioan Nicolae, cel mai mare consumator industrial de gaze, s-au înscris recent ca participanți pe platforma PCGN de la bursa de energie OPCOM, aceasta consemnând în prezent opt jucători înregistrați, dar nici o tranzacție încheiată.

Celelalte companii înregistrate sunt furnizorul și distribuitorul de gaze GDF Suez Energy, producătorul de gaze Amromco Energy SRL, combinatul Azomureș, distribuitorul de gaze C-Gaz & Energy, precum și MET Romania Energy Trade, subsidiară de trading a grupului ungar MOL.

BRM e mai dinamică

Tot pe 23 mai, dar la Bursa Română de Mărfuri (BRM), combinatul Azomureș organizează licitație pentru a cumpăra 25.000 MWh de gaze naturale, limita de preț acceptată de combinat fiind de 77 lei/MWh.

Ulterior, pe 26 mai, OMV Petrom Gas SRL scoate la vânzare la BRM 26.500 MWh de gaze naturale din producția internă, prețul nefiind precizat.

Pe 19 mai, producătorul de prefabricate din beton Somaco Grup Prefabricate SRL organizează licitație la BRM pentru a cumpăra 10.800 MWh de gaze naturale.

Pe 25 și 27 martie, OMV Petrom Gas SRL a vândut la BRM un volum de gaze de aproximativ 20 milioane de metri cubi (212.000 MWh), la un preț de 89,4 lei/MWh (exclusiv acciza și TVA). Anterior, pe 19 februarie, compania vânduse pentru prima oară gaze la BRM, cel mai bun preț oferit în timpul ședinței de tranzacționare electronice, acceptat de OMV Petrom Gas SRL, cifrându-se la 80 lei/MWh (exclusiv acciza și TVA).

Tranzacționarea pe burse va deveni obligatorie

Potrivit unui proiect de modificare a Legii nr. 123/2012 a energiei electrice și gazelor naturale, publicat de Departamentul pentru Energie la începutul acestei luni, producătorii de gaze naturale vor fi obligați să scoată la vânzare pe piața centralizată o parte din producție, cantitatea urmând a fi stabilită de către ANRE.

"Deţinătorii de licenţă de producţie de gaze naturale şi afiliaţii acestora sunt obligaţi să tranzacţioneze pe piaţa centralizată, transparent şi nediscriminatoriu, o parte din cantitatea produsă, într-un cuantum stabilit de ANRE pe baza reglementărilor proprii", stipulează articolul unic al proiectului.

În expunerea de motive a proiectului de lege, Guvernul susține că, în acest fel, vrea să încurajeze "formarea preţurilor din producţia internă pe baza unor mecanisme bazate pe cerere şi ofertă, în condiţii de transparenţă şi nediscriminare a participanţilor la piaţă, precum şi de a elimina intervenţiile administrative din procesul de formare a preţurilor de valorificare a gazelor naturale din producţia internă".

Angajament față de FMI

"În egală măsură, se urmăreşte asigurarea unui rol semnificativ a pieţei gazelor naturale din România, în contextul formării pieţei unice europene de energie şi gaze naturale şi, totodată, determinarea unei valori de piaţă obiective a gazelor naturale, coroborate cu sporirea eficienţei consumului acestora într-un cadru economic sustenabil care va fi definit strategic atât la nivel macroeconomic, cât şi la nivel sectorial", se mai afirmă în documentul citat.

Înfiinţarea platformelor de tranzacţionare a gazelor naturale a fost un angajament asumat de Guvern faţă de FMI şi Comisia Europeană, însă până în prezent producătorii de gaze naturale nu erau obligați să își vândă gazele pe burse.

În ianuarie 2013, ANRE a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin potrivit căruia producătorii de gaze controlați de statul român, cum ar fi Romgaz, nu și cei privați, ar fi fost obligați să vândă prin licitaţii publice 45% din cantităţile extrase în cursul anului 2013, însă ordinul nu a mai fost adoptat în cele din urmă.

 

Tag Cloud