Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat07132024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Sterling se pregătește să înceapă prospecțiunile seismice 3D pentru gaze naturale în perimetrele offshore Pelican, Luceafărul și Midia din Marea Neagră

Sterling se pregătește să înceapă prospecțiunile seismice 3D pentru gaze naturale în perimetrele offshore Pelican, Luceafărul și Midia din Marea Neagră

Sterling explorari Marea Neagra

Compania canadiană de petrol și gaze Sterling Resources, prin subsidiara sa românească Midia Resources SRL, se pregătește să demareze lucrări de prospecțiuni seismice 3D pentru gaze naturale în perimetrele offshore Pelican, Luceafărul și Midia din Marea Neagră, Agenția de Protecție a Mediului Constanța (APMC) urmând să decidă săptămâna aceasta în privința acordului de mediu pentru cele trei proiecte.

Potrivit APMC, dezbaterea rapoartelor de impact asupra mediului cu privire la proiectele de lucrări de prospecțiuni seismice 3D ale Sterling de la Pelican, Luceafărul și Midia, de pe platoul continental al Mării Negre, vor fi dezbătute în zilele de 14, 15 și 16 mai, urmând a se decide emiterea sau respingerea acordului de mediu.

În raportul pe anul trecut al Sterling Resources se menționează că, în toamna lui 2012, Sterling a început forajul a două sonde de explorare în sectorul românesc al Mării Negre, respectiv Ioana-1 în perimetrul Midia și Eugenia-1 în perimetrul Pelican.

„Aceste sonde ne-au furnizat informații excelente pentru a ne continua operațiunile de explorare și testare din sectorul românesc al Mării Negre, unde noi deținători de licențe contribuie la o majorare semnificativă a nivelului de activitate”, se spune în raport.

În 2012, costurile de explorare ale Sterling în România au fost de 7,8 milioane de dolari, în creștere cu 66% față de 2011 (4,7 milioane de dolari). Pentru anul acesta, Sterling Resources are programate cheltuieli de capital pentru activitățile de prospectare seismică din România în sumă de 15 milioane de dolari.

Tranzacție cu Petrom și ExxonMobil

În octombrie anul trecut, Sterling Resources a semnat un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom pentru vânzarea unui segment al perimetrului Midia, la un preţ între 29,5 milioane dolari şi 79 milioane dolari, în funcţie de îndeplinirea unor condiţii.

Porţiunea de perimetru are o suprafaţă de 125.000 de acri (46.539 ha), sau 11% din suprafaţa totală a concesiunii Midia şi Pelican, se arată într-un comunicat al companiei canadiene. Porţiunea de perimetru vizată de tranzacţie se învecinează cu blocul Neptun al Exxon şi OMV Petrom.

Sterling deţine 65% din consorţiul care operează blocul Midia. Partenerul Sterling în consorţiu, Petro Ventures Europe BV, cu o participaţie de 20%, ia parte de asemenea la tranzacţia cu Exxon şi OMV Petrom.

Sterling va primi de la Exxon şi OMV Petrom 29,5 milioane de dolari la finalizarea tranzacţiei, încă 29,5 milioane de dolari la îndeplinirea unor condiţii legate de o descoperire de hidrocarburi în porţiunea de perimetru tranzacţionată şi o altă sumă, de 19,5 milioane de dolari, la începerea producţiei comerciale.

Tag Cloud