Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Irlandezii de la Petroceltic, „urmașii” Melrose, vor investi anul acesta 20 milioane dolari în explorări în Marea Neagră și plănuiesc să foreze 6 sonde în 2013 și 2014

Irlandezii de la Petroceltic, „urmașii” Melrose, vor investi anul acesta 20 milioane dolari în explorări în Marea Neagră și plănuiesc să foreze 6 sonde în 2013 și 2014

Petroceltic

Compania irlandeză Petroceltic va investi anul acesta suma de 20 de milioane de dolari pentru lucrări de explorare a câmpurilor de gaze naturale din Marea Neagră, Muridava și Cobălescu Est, ajunse în portofoliul Petroceltic anul trecut, în urma preluării de către irlandezi a grupului britanic Melrose, care semnase în 2011 acordul de concesiune pentru aceste blocuri cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM). Petroceltic a anunțat că, anul trecut, prospecțiunile seismice 3D derulate în Marea Neagră au dus la rezultate promițătoare și că vor să foreze două sonde de explorare anul acesta și alte patru în 2014.

Potrivit unei prezentări a Petroceltic, irlandezii au planificat pentru anul acesta cheltuieli totale de capital în România în sumă totală de 20 de milioane de dolari.

În 2012, Petroceltic a derulat lucrări de prospecțiune seismică 3D în cadrul blocurilor Muridava și Cobălcescu Est din Marea Neagră, obținând date de o „înaltă calitate”, a anunțat compania, cu ocazia prezentării rezultatelor pe anul trecut.

Rezerve de 50 până la 80 de miliarde de metri cubi

Cei de la Petroceltic spun că, în urma acestor lucrări, au identificat o multitudine de indicii cu privire la prezența rezervelor de hidrocarburi în cadrul blocurilor respective. Compania are în plan forarea a două sonde de explorare în 2013, în al doilea semestru al anului, ca parte a unei campanii mai largi derulate în Marea Neagră, și a încă patru în 2014.

Petroceltic mai are concesionate blocuri offshore în apele teritoriale bulgare ale Mării Negre, unde intenționează să reînceapă producția anul acesta. Unul dintre furnizorii irlandezilor pentru lucrările offshore din Bulgaria a fost compania românească Grup Servicii Petroliere (GSP), deținută de omul de afaceri Gabriel Comănescu.  

„Prospecțiunile seismice 3D derulate în 2012 în cadrul blocurilor Muridava și Cobălcescu Est, pe o suprafață de 1.930 de kilometri pătrați, au confirmat existența unor resurse potențiale de hidrocarburi estimate la echivalentul a 50 până la 80 de miliarde de metri cubi”, se afirmă în prezentarea Petroceltic.

Petroceltic deține participații de câte 40% la fiecare dintre cele două blocuri. La Muridava, restul drepturilor de participare sunt deținute de cei de la Sterling (tot 40%) și Petromar (20%), iar la Cobălcescu Est – de Beach și Petromar (câte 30%).

Descoperirile din 2012 au creat emulație

Compania arată că la Muridava s-au executat unele prospecțiuni seismice limitate, 2D, în anii ’80, care au dus la descoperirea de petrol și gaze.  Cele două blocuri de explorare din sectorul românesc al Mării Negre sunt subexplorate, precizează Petroceltic, din cauza faptului că fac parte dintr-o zonă care, multă vreme, a constituit obiectul unei dispute teritoriale între România și Ucraina. Disputa a fost tranșată în 2009 în favoarea României de către Curtea Internațională de Justiție de la Haga.

„Interesul industriei de petrol și gaze (pentru sectorul românesc al Mării Negre – n.r.) a crescut după descoperirile sondelor Domino-1 și Eugenia-1”, spun cei de la Petroceltic, subliniind că România oferă condiții fiscale competitive, redevențele petroliere fiind de maxim 13,5%, iar impozitul pe profit – de 16%.

Anul trecut, sondele de explorare Domino-1, aparținând consorțiului OMV Petrom-ExxonMobil, și Eugenia-1, deținută de cei de la Sterling Resources, au descoperit zăcăminte de gaze naturale în sectorul românesc al platoului continental al Mării Negre, prima în perimetrul Neptun, iar cea de-a doua în perimetrul Pelican.

Petroceltic – urmașii Melrose și moștenitorii unei istorii „cu cântec”

Acordurile de concesionare a perimetrelor Muridava și Cobălcescu Est au fost semnate de către Agenția Națională a Resurselor Minerale (ANRM) în 2010, cu britanicii de la Melrose Resources. Inițial aceștia aveau o participație de 80% la acestea, iar cei de la Petromar – 20%. La acea dată, concesionarii anunțau investiții în explorare de 60 de milioane de dolari în 3 ani.

Anul trecut, irlandezii de la Petroceltic au preluat compania Melrose Resources, în cadrul unui deal constând exclusiv în schimb de acțiuni între acționarii celor două firme, evaluat la circa 210 milioane euro.

Cei de la Melrose au mai semnat în 2008 un acord de preluare de la Sterling Resources a 32,5% din participaţiile la alte două blocuri de explorare din Marea Neagră,  Pelican XIII şi Midia XV. Sterling ajunsese în posesia respectivelor participații cumpărându-le de la altă firmă, Paladin, care le avea la rândul său de la primul titular de licență, Enterprise Oil, care semnase contractul de concesiune cu statul român în 1992.

Dezvăluirea acestor detalii, în 2009, în urma deciziei favorabile a Curții Internaționale de Justiție de la Haga în disputa maritimă dintre România și Ucraina, a dus la un adevărat scandal politic între PNL și PDL.

PDL i-a acuzat pe liberali că, prin guvernul Tăriceanu, au concesionat respectivele perimetre în mod netransparent și neavantajos pentru statul român, la care liberalii au replicat că, în 2008, în timpul guvernării lor, nu s-a semnat decât un act adițional la un contract de concesiune încheiat inițial în 1992, în timpul cabinetului condus de Theodor Stolojan.

Tag Cloud