Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Comănescu va fora pentru Gazprom în Marea Barents din Arctica

Comănescu va fora pentru Gazprom în Marea Barents din Arctica

Arctica GSP

Compania Grup Servicii Petroliere (GSP), controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, va demara la începutul lunii iunie a acestui an lucrări de foraj petrolier în Marea Penchora, din sud-estul Mării Barents din Arctica, pe platforma continentală a Federației Ruse, la câmpul petrolier Dolginskoye, serviciile de foraj ale GSP fiind contractate de Gazprom Neft, subsidiara gigantului rus Gazprom.

Platforma de foraj GSP Jupiter va demara lucrările în Arctica deîndată ce va finaliza proiectul în care este implicată în prezent în Tunisia, se precizează într-un comunicat al GSP. Platforma va beneficia de sprijinul a patru vase offshore de sprijin, dintre care două, deținute de GSP, vor oferi asistență în timpul operațiunilor de foraj în Marea Pechora.

Lucrările de explorare a zăcămintelor din Arctica sunt mai dificile din punct de vedere tehnic decât cele din oricare altă regiune a lumii, a declarat, în comunicat, proprietarul, președintele și CEO-ul GSP, Gabriel Comănescu.

„În consecință, acest proiect din Marea Pechora vine ca o recunoaștere a expertizei noastre în foraj și marchează debutul GSP în operațiuni petroliere offshore în Arctica. Din 2004 încoace, compania noastră a investit circa 1 miliard de euro în achiziționarea și modernizarea vaselor și platformelor sale de foraj, inclusiv în upgradarea extinsă a platformei GSP Jupiter, care acum este gata să facă față provocărilor reprezentate de condițiile meteorologice extreme din Arctica”, a spus Comănescu.

La rândul său, vicepreședintele Gazprom Neft, Vadim Yakovlev, a declarat că dezvoltarea proiectelor offshore constituie o prioritate pentru compania sa.

Câmpul Dolginskoye este situat în centrul Mării Pechora din Marea Barents, fiind descoperit în 1999. Adâncimea apei variază între 35 şi 55 de metri. Platforma de foraj a GSP va săpa trei puţuri în respectivul câmp, pentru a scoate la suprafaţă petrol, rezervele de țiței ale câmpului fiind estimate la 200 de milioane de tone.

Au mai lucrat pentru Gazprom, pe 269 milioane dolari

În 2011, GSP a finalizat lucrările de instalare a unei conducte submarine cu o lungime de 159,5 km, tot pentru Gazprom, iar la inaugurarea proiectului, în valoare de 269 de milioane de dolari, a participat şi premierul rus, Vladimir Putin.

Conducta submarină a fost instalată în sectorul platformei continentale ruse din nord-estul Mării Negre, pe traseul Dzhubga-Lazarevskoe-Sochi, la o distanţă de 4,5 km de ţărm, ea urmând să asigure dezvoltarea regiunii Krasnodar şi resursele energetice necesare Jocurilor Olimpice de Iarnă care vor avea loc în 2014 la Sochi.

Lucrările au vizat şi conectarea conductei submarine la conducta principală de gaz intercontinentală Rusia-Turcia, din zona oraşului Gorsky, dar şi aducerea sa pe uscat în cinci puncte, dintre care Dzhubga, Novomikhailovskoye, Tuapse şi Kudepsta.

GSP este o companie integrată care oferă servicii offshore pentru companii din domeniul gazului şi petrolului şi a lucrat pentru giganţi mondiali precum Gazprom, E.ON, BASF, PEMEX sau OMV.

În acest moment, navele şi platformele GSP lucrează în Marea Neagră, Marea Nordului şi Golful Mexic.

Tag Cloud