Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Petrom și Repsol vor investi 50 milioane euro în explorări la mare adâncime în Carpați

Petrom și Repsol vor investi 50 milioane euro în explorări la mare adâncime în Carpați

Repsol

OMV Petrom și spaniolii de la Repsol vor investi 50 de milioane de euro în următorii doi ani pentru explorări de gaze la mare adâncime, ca urmare a semnării unui contract prin care Repsol achiziţionează o participaţie de 49% pentru zona cu adâncime mai mare de 2.500 – 3.000 de metri a perimetrelor onshore de explorare Băicoi V, Târgovişte VI, Piteşti XII şi Târgu Jiu XIII, localizate în sudul Carpaților de Curbură și, respectiv, al Carpaților Meridionali.

Activităţile OMV Petrom în regiunea respectivă vizează atât explorarea cât şi producţia, se arată într-un comunicat al Petrom.

După privatizare, OMV Petrom a derulat un program intens de prospecțiuni seismice 3D în zonă, în urma cărora a fost s-au descoperit gaze la Totea, în partea de sud-vest a României.

OMV Petrom şi Repsol vor evalua împreună datele obţinute în cadrul programului de seismică deja derulat pentru a determina oportunităţile de foraj de explorare, se afirmă în comunicat.

„Unul dintre obiectivele majore ale strategiei noastre este de a valorifica potenţialul de explorare onshore la mare adâncime în România. Acest parteneriat cu Repsol, o companie petrolieră lider cu experienţă în explorarea ariilor de mare adâncime cu structuri complexe, este un pas important pentru evaluarea potenţialului de hidrocarburi al celor patru perimetre”, a declarat, în comunicat, Johann Pleininger, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de explorare și producție.

Potrivit estimărilor celor două companii, în următorii doi ani, parteneriatul OMV Petrom-Repsol va investi aproximativ 50 de milioane de euro pentru forajul de explorare.

„Suntem încântaţi ca, prin acest contract, să ne alăturăm efortului de explorare în România, care se adaugă eforturilor noastre de a ne extinde aria de explorare din Europa. România are un potenţial deosebit şi sperăm să contribuim la materializarea lui prin acest parteneriat. Expertiza semnificativă a Petrom în domeniu ne dă foarte multă încredere în ceea ce priveşte succesul acestui parteneriat”, a declarat și Luis Cabra, vicepreședinte executiv al Repsol pentru explorare și producţie.

Grupul OMV are deja parteneriate de explorare şi/sau producţie încheiate cu grupul Repsol în Libia şi Bulgaria.

Parteneriatul cu Repsol este cel de-al treilea încheiat de către OMV Petrom, după acordul joint-venture semnat cu ExxonMobil în 2008 şi cu Hunt Oil în 2010.

„Explorarea la mare adâncime, atât offshore cât şi onshore, implică riscuri investiţionale mari, expertiză specializată şi tehnologii de ultimă oră”, se precizează în comunicat.

Repsol este o companie integrată de ţiţei şi gaze, prezentă în peste 30 de ţări, cu peste 23.000 de angajaţi. Compania are o producţie zilnică de 330.000 bep şi un sistem de rafinare care poate procesa 998.000 bep pe zi.

Compania îşi extinde portofoliul de explorare în Europa pentru a-şi îmbunătăţi prezenţa continentală. Repsol este specializată în explorarea offshore la mare adâncime, generând unele dintre cele mai mari decoperiri recente, la nivel mondial.

Tag Cloud