Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Ucraina: Vom extrage din Marea Neagra mai multe gaze decat Romania si Turcia

Ucraina: Vom extrage din Marea Neagra mai multe gaze decat Romania si Turcia

Ucraina gaze

Ucraina inregistreaza progrese semnificative in demersurile de a-si diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale, pentru a nu mai fi nevoita sa plateasca preturi exorbitante rusilor de la Gazprom, si intentioneaza, printre altele, sa extraga de pe platoul Marii Negre o cantitate mai mare de gaze decat Romania si Turcia, a declarat premierul ucrainean, Mikola Azarov, citat de publicatia KyivPost.com.

Primul ministru al guvernului de la Kiev a spus ca Ucraina are in plan extractia a pana la 2 miliarde de metri cubi de gaze naturale de pe platoul Marii Negre, avand, totodata, posibilitatea de a importa pana la 5 miliarde de metri cubi din Germania, daca pretul cerut se va dovedi avantajos.

„Vom extrage din Marea Neagra mai multe gaze decat Romania si Turcia”, a subliniat Azarov.

El a explicat ca acest lucru va fi fezabil in urma achizitionarii de catre statul ucrainean a doua sonde marine, subiect care a produs controverse mari in presa locala din cauza suspiciunilor de coruptie care planeaza asupra lui Iuri Boiko, un vicepremier si fost ministru al energiei, care a incheiat deal-ul printr-o serie de firme offshore.

Azarov a adaugat ca guvernul sau are in plan semnarea unui acord de impartire a productiei cu gigantul multinational Shell pe 24 ianuarie, compania urmand sa demareze in perioada urmatoare prospectiunile geologice pe concesiunea Iuzovka din estul Ucrainei. Anterior, consiliile regionale din Donetk si Harkov aprobasera si ele intelegerea.

Ecologism si interese politice versus dependenta de rusi

Estimarile oficiale arata ca Ucraina dispune de circa 1,2 mii de miliarde de metri cubi de gaze de sist in estul si vestul tarii. In mai anul trecut, cei de la Shell au castigat o licitatie de concesiune pentru dezvoltarea unui zacamant in estul tarii, in timp ce compania Chevron si-a adjudecat concesiunea unui alt depozit, in regiunea Lvov si Ivano-Frankivsk.

Totusi, cei de la Chevron intampina o miscare de opozitie fata de exploatarea gazelor de sist, prin tehnologia fracturarii hidraulice, opozitie alimentata de considerente de protectie a mediului, dar si de motivatii politice.

Ucraina mai spera sa capete acces la gaze din Turkmenistan, prin intermediul unei conducte rusesti, anul acesta urmand sa intre in vigoare un acord cu Rusia privind liberul acces la respectiva conducta, a adaugat premierul Azarov.

Statul ucrainean este extrem de dependent de importurile de gaze din Rusia. Cu toate ca consumul de gaze a scazut cu aproape 10% in primele 10 luni din 2012, comparativ cu perioada similara a anului anterior, s-a cifrat totusi la un nivel semnificativ, de 41 de miliarde de metri cubi, potrivit Ministerului Energiei si Industriei Miniere de la Kiev. 

Din aceasta cantitate, peste doua treimi provin din importuri de la rusi, la un pret exorbitant. Ucraina a platit in total 11,8 miliarde de dolari pentru importuri de gaze in intervalul ianuarie-octombrie 2012, ceea ce reprezinta o uriasa povara pentru bugetul de stat al tarii, cifrat la doar 51 miliarde de dolari pe an.

Potrivit unui contract semnat in 2009 de fostul premier Iulia Timosenko, semnatura care i-a adus acesteia o sentinta penala de 7 ani de inchisoare cu executare, Ucraina plateste Rusiei un pret de 430 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale importate.

Tag Cloud