Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Renunţarea la România scade acţiunile Chevron

Renunţarea la România scade acţiunile Chevron

Chevron ONG-uri BUN

Acţiunile Chevron, listată la New York (la NYSE cu simbol CVX), au scăzut cu 0,4% la 108,17 dolari după ce compania a anunţat că renunţă la explorările de gaze de şist din România ca urmare a  unui audit intern care a indicat că proiectele din România nu pot concura la rentabilitate cu alte investiţii din portofoliul companiei, scria TheStreet.com. Astazi, in ultimele ore, actiunile se tranzactionau la sub 104 dolari.

“Chevron intenţionează să renunţe la concesiunile româneşti în 2015. Aceasta este o decizie de business care este un rezultat al evaluării generale Chevron că acest proiect din România nu concurează în prezent favorabil cu alte oportunități de investiții în portofoliul nostru global", a transmis compania într-un e-mail către Reuters.

Este pentru a doua oară doar în acest an când compania anunţă că abandonează proiecte de gaze de şist, după ce a anunţat săptămânile trecute că renunţă la proiectele din Polonia.

O altă presiune asupra cotaţiilor acţiunilor Chevron a fost dată imediat dupa anuntul renuntarii la Romania şi de ieftinirea petrolului la bursă (Brent şi West Texas cu livrare în aprilie).

Amintim că anul trecut, Chevron a abandonat concesiunile de perimetre de șisturi bituminoase din Lituania și Ucraina.

În luna iulie a anului trecut, compania Chevron a finalizat activităţile de explorare a gazelor de şist la sonda de la Siliştea-Pungeşti, judeţul Vaslui, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri, precizând atunci că informaţiile obţinute pe parcursul operaţiunilor vor fi analizate pentru stabilirea potenţialului zăcământului.

Compania Chevron a demarat, la începutul lunii mai 2014, lucrările de explorare a gazelor de şist în extravilanul localităţii vasluiene Siliştea, comuna Pungeşti, fiind prima locaţie din România unde compania petrolieră a început prospecţiunile pentru identificarea unor posibile zăcăminte neconvenţionale de gaze naturale.

Societatea Chevron România mai deţine trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş – Băceşti, Popeni – Găgeşti şi Puieşti. De asemenea, compania petrolieră a mai obţinut, în aprilie 2014, şi cea de-a doua autorizaţie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare în perimetrul deţinut la Puieşti.

După ce compania Chevron a obţinut, în 3 octombrie 2013, autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, la Pungeşti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

Chevron mai deține trei licențe de explorare de gaze de șist pe litoralul Mării Negre, pentru concesiunile Adamclisi, Costinești și Vama Veche.

 

Tag Cloud