Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Înainte de a fora în România, Lukoil anunţă profit în scădere cu o producţie în creştere pe 2013

Înainte de a fora în România, Lukoil anunţă profit în scădere cu o producţie în creştere pe 2013

Lukoil

Cea mai mare companie petrolieră privată a Rusiei, Lukoil, a înregistrat anul trecut profituri în scădere cu 28,8%, acestea cifrându-se la 7,8 miliarde de dolari, în ciuda faptului că şi-a majorat producţia, scrie RIA Novosti. Şeful gigantului rus, CEO Vagit Alekperov, care deţine circa 21% din companie, s-a aflat într-o vizită în România în urmă cu câteva zile. Acesta a declarat că va începe forările în ţara noastră în august, iar vizita poate fi uşor corelată cu o acţiune de “lobby” în condiţiile în care nu este exclus scenariul ca acordul petrolier pentru perimetrele Trident şi Rapsodia Est din Marea Neagră să fie revocat de guvernul român.

Legat de recenta discuţie dintre Alekperov şi premierul Victor Ponta, premierul “a fost informat despre perspectivele activităţilor de explorare a resurselor energetice în zona românească a Mării Negre, prin operaţiunile consorţiului condus de Lukoil", indică un  comunicat al guvernului României.

Producţia totală de hidrocarburi a Lukoil a crescut anul trecut cu 1,5% comparativ cu anul 2012, ajungând la 2,2 milioane de barili de echivalent petrol pe zi. Producţia de ţiţei a crescut cu 1,1% iar producţia de gaze naturale a urcat cu 2,3%.

Asta după ce timp de trei ani, Lukoil s-a confruntat cu o scădere a producţiei de petrol la principalele sale câmpuri petrolifere din Siberia de Vest. Pentru a contracara însă această tendinţă, compania a investit în proiecte upstream de peste hotare, inclusiv la câmpul petrolifer West Qurna-2 din Irak. De asemenea, anul trecut, Lukoil a preluat producătorul rus de petrol Samara-Nafta de la compania Hess Corp. pentru două miliarde de dolari.

Grupul petrolier Lukoil este cea mai mare companie privată din Rusia din punct de vedere al veniturilor, după compania Rosneft, controlată de stat. Compania deţine patru rafinării mari pe teritoriul Rusiei şi trei în exterior.

În România, Lukoil deţine rafinăria Petrotel şi circa 300 de benzinării.

Vagit Alekperov deţine circa 21% din companie iar vicepreşedintele Leonid Fedun circa 10%.

 

Tag Cloud