Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Sterling a investit 100 mil. lei în subsidiara din România

Sterling a investit 100 mil. lei în subsidiara din România

sterling

Sterling Resources Limited a majorat capitalul Midia Resources, al cărei asociat unic este, cu 100 de milioane de lei, se arată într-o decizie recentă a subsidiarei, consultată de Energy Report.

Compania canadiană, care este în continuare interesată să participe la licitaţiile organizate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru explorări de hidrocarburi în Marea Neagră, deţinea până în decembrie două creanţe asupra subsidiarei româneşti. Este vorba de creanţele legate de două credite semnate unul în 29 mai 2007 şi altul în 17 septembrie 2008.

Astfel că majorarea de capital s-a făcut prin subscrierea şi plata unor părţi sociale noi şi a unei prime de emisiune, prin compensarea creanţelor.

Midia Resources, compania care stârnit multe controverse în presă după înfiinţarea din anul 2007, a primit dreptul de explorare şi producţie pentru zăcăminte din Marea Neagră.

Primul an de profit al subsidiarei Sterling în România a fost 2012, când a avut un profit net de circa 11,7 milioane de lei cu un număr mediu de doar opt salariaţi, conform datelor de la Ministerul de Finanţe.

Pe lângă deschiderea spre noi licitaţii, Midia Resources a rămas cunoscută în ultima perioadă ca fiind operatorul perimetrelor Midia şi Pelican.

După Hotărârea Guvernului 43 din 22 ianuarie 2014, publicată în Monitorul Oficial în 28 ianuarie 2014, a intrat în vigoare contractul de transfer semnat în octombrie 2012 de către ExxonMobil, OMV Petrom, Sterling Resources Ltd. şi Petro Ventures Europe BV pentru drepturile de explorare şi producţie de hidrocarburi din porţiunea de apă adâncă a perimetrului Midia XV ("Midia Deep").

Prin acel contract de transfer, Gas Plus a optat pentru păstrarea participaţiei sale de 15% în ambele zone, de mare şi mică adâncime, ale perimetrului Midia XV. După finalizarea contractului de transfer, cotele de participare în perimetrul Midia Deep sunt: ExxonMobil 42,5%, OMV Petrom 42,5% şi Gas Plus 15%.

Sterling a încasat astfel 29,25 milioane dolari, sumă ce se va supune impozitului pe profit de 16% din România dar care, pentru a se evita a dubla impozitare, nu va fi impozitată pe profit în Canada. În cazul unei viitoare explorări ”de succes” în porţiunea vândută ("Sale Portion"), Sterling va avea dreptul să beneficieze de încasări suplimentare, respectiv suma de 29,25 milioane dolari americani  în cazul în care în porţiunea vândută se va face o descoperire comercială şi încă 19,5 milioane dolari la  momentul începerii producţiei din suprafaţa în cauză.

“Încasările nete vor fi utilizate pentru consolidarea bilanţului contabil, printr-un aflux de numerar. În plus, încheierea tranzacţiei ne va permite să continuăm procesul de reducere a participaţiilor la toate concesiunile deţinute în România. Acest proces a fost temporizat în anul 2013 din cauza întârzierii înregistrate în finalizarea tranzacţiei pentru Midia, zona de apă adâncă”, a declarat Jake Ulrich, Preşedinte Sterling şi CEO interimar.

Procedurile de aprobare de către Guvernul României a tranzacţiei prin care compania canadiană Sterling Resources a vândut către OMV Petrom şi ExxonMobil o parte din perimetrul de gaze naturale Midia din Marea Neagră, au fost întârziate cu aprobările de statul român dar şi de incertitudinea de atunci legată de viitorul Sterling, datorată propunerii de preluare venite din partea Vitol, care nu s-a mai concretizat

Pe de altă parte, statul român trebuie să le ramburseze canadienilor TVA în sumă de 5 milioane de dolari.

Printre planurile anunţate recent de canadieni se numără cumpărarea de terenuri pe care să construiască o conductă terestră, precum şi un terminal de procesare a gazelor naturale, necesare pentru viitorul proiect de dezvoltare a gazelor de la Midia.

Sterling şi-a propus şi să deruleze prospecţiuni seismice în unele zone ale perimetrelor Midia şi Pelican, să finalizeze studiul seismic la blocul Luceafărul şi să foreze o sondă de explorare în blocul Muridava. Toate aceste perimetre sunt situate pe platoul continental al Mării Negre. Canadienii mai au în plan derularea de lucrări de planificare inginerească în vederea dezvoltării perimetrelor offshore Ana şi Doina.

Tag Cloud