Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed04172024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Chevron România: schimbări la vârf şi numirea PwC ca auditor. Compania a trecut de la srl la S.A.

Chevron România: schimbări la vârf şi numirea PwC ca auditor. Compania a trecut de la srl la S.A.

Chevron Romania

Chevron România şi-a numit un nou administrator precum şi un preşedinte al consiliului de administraţie. De asemenea, compania a numit PricewaterhouseCoopers Audit drept auditor al firmei pe o perioadă de un an, adică până în luna decembrie, se arată într-o hotărâre recentă a Chevron România.

Alegerea PwC nu este neapărat o surpriză dacă avem în vedere că multe companii mari din Vest aleg frecvent să lucreze cu aceeaşi auditori şi în România sau în alte ţări unde activează. Or, în portofoliul marii firme din Big Four figurează pe lângă companii precum ExxonMobil, Pemex sau Saudi Aramco şi compania Chevron Texaco.

O altă mutare importantă este aceea că Chevron România şi-a schimbat forma juridică din societate cu răspundere limitată în societate pe acţiuni. Asta înseamnă, printre altele, că firma are acum, cel puţin formal, mai multe posibilităţi de dezvoltare, se poate lista la Bursă, poate atrage capital de pe piaţa financiară sau prin emiterea de obligaţiuni. De asemenea, măcar prin prisma acestui fapt, compania are un acces mai facil la creditare.

Noul administrator numit este un britanic, James Dillon Weichman iar preşedintele consiliului de administraţie a fost numit Andrew Crawford.

AcÅ£ionarii companiei care vrea să caute gaze de ÅŸist în România sunt Texaco Overseas Holdings Inc cu 55% din acÅ£iuni ÅŸi Chevron Global Energy Inc cu 45%. Asta după ce anul trecut atât fostul directorul general al Chevron România SRL, Cristian Căciulescu, cât ÅŸi soÅ£ia acestuia, Delia Căciulescu, care ocupa funcÅ£ia de director financiar, au fost… demisionaÅ£i. Cu acea ocazie, Căciulescu ÅŸi-a vândut participaÅ£ia de 20% din firmă cu circa 1,1 milioane de dolari către Chevron Global Energy Inc., care deÅ£inea atunci 25% din firma din Romania, astfel că Chevron Global Energy are în prezent 45% din acÅ£iuni.

Chevron a primit licenţe pentru a face lucrări de explorare în trei zone pe uscat situate în regiunea Constanţa - perimetrele 17, 18 şi 19, mai precis, în apropierea unor localităţi precum Costineşti, Adamclisi şi Vama Veche.

În 3 octombrie 2013, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Pe de altă parte, trei consilii locale din judeţul Vaslui au avut cel puţin temporar câştig de cauză la tribunalul judeţean în procesele cu Prefectura Vaslui, instanţa hotârând că deciziile acestora de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist în jurisdicţiile respective sunt legale. Nici una dintre aceste decizii judecătoreşti nu este definitivă.

 

Tag Cloud