Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun06162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Premierul britanic, înfocat susţinător al gazelor de şist: În SUA se deschid 10.000 de noi sonde de şist anual şi au gazele de peste trei ori mai ieftine ca britanicii. Nu ne putem permite să pierdem acest tren

Premierul britanic, înfocat susţinător al gazelor de şist: În SUA se deschid 10.000 de noi sonde de şist anual şi au gazele de peste trei ori mai ieftine ca britanicii. Nu ne putem permite să pierdem acest tren

Cameron

Luaţi exemplul Statelor Unite ale Americii, unde se deschid 10.000 de noi sonde anual pentru forarea gazelor de şist. Au ajuns să aibă tarifele la gaze de trei ori şi jumătate mai mici decât britanicii. Este deci o evidenţă internaţională că dacă acest domeniu e reglementat corespunzător, nu prezintă pericole. Nu ne putem permite să pierdem acest tren, a declarat premierul britanic, David Cameron, preluat de The Telegraph.

Chiar şi doar reducerea substanţială a facturilor la gaze şi electricitate atât pentru populaţie cât şi pentru firme este deja un motiv suficient pentru a lua serios în considerare forarea prin fracturare hidraulică, consideră premierul britanic. „Nu întoarcem spatele energiei regenerabile dar avem nevoie de un mix. Ultimele estimări sugerează că există aproximativ 1.300 de miliarde de metri cubi de gaze de şist sub Marea Britanie în acest moment iar studiul acoperă deocamdată doar 11 comitate. Simplu spus, chiar dacă vom extrage doar a zecea parte din această sumă, aceasta este deja echivalentul aprovizionării cu gaze naturale 51 ani”, spune Cameron.

Acesta aminteşte că în prezent, nu doar familiile britanice suportă tot mai greu facturile la curent şi gaze ci şi companiile, iar în aceste condiţii, a ţine neexploatat un imens „rezervor de energie”, poate părea greu de justificat.

Doar pentru a vedea dacă există gaze de şist, pentru explorare deci, companiile plătesc 100.000 de lire sterline fiecărei comunităţi din apropierea sondelor. În cazul în care se găsesc gaze şi se extrag, probabil cam 10 milioane de lire sterline vor merge înspre comunitatea respectivă (1% din încasările companiilor care exploatează gazele de şist).

Un alt aspect scos în evidenţă de premierul britanic este acela al creării locurilor de muncă din această industrie de foraj plus lanţul de aprovizionare corelat, locuri de muncă estimate la 74.000 de posturi.

Cameron consideră că acest proces al explorării şi exploatării gazelor de şist poate fi făcut în siguranţă şi total transparent pentru comunităţile locale, una din condiţiile absolut necesare pentru demararea acestei industrii şi în Marea Britanie.

Tag Cloud