Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon04152024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Home Revista Presei Energetice Capital are revelații, în timp ce Bursa anunță un potențial cumpărător al Oltchim

Capital are revelații, în timp ce Bursa anunță un potențial cumpărător al Oltchim

newspaper 512

Presa română a descoperit că prețul petrolului a ajuns la nivelul celui de acum 150 de ani. Mai mulți factori, precum incertitudinile aduse de "primăvara arabă", embargoul impus Iranului, închiderea unor rafinării, în special în Europa de Vest, sau politica de control a producției caracteristică OPEC au contrabalansat majorarea consumului din Asia sau revoluția tehnologiei de șist din SUA și au contribuit la evoluția ascendentă din ultimul timp a prețului țițeiului.

Explicațiile țin în principal de raportul cerere ofertă, raport influențat de evoluțiile geopolitice, nu numai de cele economice.

Cu toate acestea, Capital titrează "INCREDIBIL: Petrolul e la fel de scump ca acum 150 de ani". De ce e incredibil nu rezultă de nicăieri. PublicaÈ›ia exemplifică articolul cu un grafic din The Economist în care sunt prezentate evoluÈ›iile preÈ›ului È›iÈ›eiului È™i cele ale producÈ›iei de petrol. Din grafic lipseÈ™te evoluÈ›ia cererii. Dacă aceasta a crescut într-un ritm la fel de accelerat cu producÈ›ia (sau È™i mai accelerat, È›inând cont de utilizările alternative ale È›iÈ›eiului care au eliminat risipa iniÈ›ială), nu e de mirare că preÈ›urile au atins niveluri similare, cu atât mai mult cu cât, în pofida noii revoluÈ›ii a È™isturilor bituminoase, È›iÈ›eiul rămâne una din resursele din ce în ce mai rară. ÃŽn plus, nu orice câmp petrolier nou descoperit este exploatabil din punct de vedere tehnologic, la nivelul actual al progresului tehnologic, È™i cu atât mai puÈ›in exploatabil din punct de vedere comercial, la nivelul actual al preÈ›urilor È™i al costurilor de exploatare. 

Ziarul Financiar susține că Halliburton se extinde odată cu lucrările din Marea Neagră şi gazele de şist. Halliburton, gigantul american cu o cifră de afaceri la nivel global de 28,5 miliarde de dolari, specializat în furnizarea de servicii pentru industria de petrol şi gaze, a ajuns la 67 de angajaţi în România, majoritatea amplasaţi la Ploieşti, centrul industriei petroliere locale, planurile pe termen mediu fiind de a ajunge la 100 de salariaţi.

Bursa susține că PCC SE, acţionarul minoritar al "Oltchim", şi fondul israelian de investiţii "Fortissimo Capital" vor forma un consorţiu pentru privatizarea combinatului vâlcean. Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE în România, a declarat: "Suntem implicaţi în cazul Oltchim de şapte ani, am participat la procesul de privatizare toamna trecută, iar acum luăm parte la a doua încercare de privatizare a companiei. În urmă cu o lună am depus scrisoarea noastră de intenţie, am spus că PCC este interesat să cumpere integral Oltchim, iar astăzi (n.r. ieri) ne-am unit forţele cu fondul de investiţii «Fortissimo Capital» şi am depus împreună o scrisoare de intenţie, prin care ne prezentăm dorinţa să cumpărăm Oltchim". Fortissimo Capital are active de jumătate de miliard de dolari şi investeşte, în principal, în companii publice şi private israeliene din domeniul tehnologiei şi industriei, care au nevoie de infuzii de capital pentru dezvoltarea afacerilor.

Tag Cloud