Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Un producător de panouri fotovoltaice ar putea destabiliza piața de 12 trilioane de dolari a obligațiunilor corporatiste din China

Un producător de panouri fotovoltaice ar putea destabiliza piața de 12 trilioane de dolari a obligațiunilor corporatiste din China

Shanghai Chaori Solar Energy Science  Technology

China ar putea înregistra anul acesta primul default pe piața obligațiunilor corporatiste, o piață exuberantă până în prezent, în valoare de 12 mii de miliarde de dolari.

Iar prima victimă provine din industria de energie regenerabilă. Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology, un producător chinez de celule fotovoltaice, a anunțat marți că nu va putea să plătească dobânda anuală de 14,6 milioane de dolari pentru obligațiunile în valoare de un miliard de dolari emise cu doi ani în urmă, anunță Financial Times.

Compania chineză mai are timp până pe data de 7 martie, data ajungerii la maturitate a obligațiunile pentru a găsi resursele financiare necesare plății dobânzilor către investitori.

Compania a reușit să "strângă" doar 650 de mii de dolari

Într-un comunicat de presă, însă, compania chineză a anunțat că "din cauza diferiților factori exogeni, până în prezent compania a reușit să strângă doar 650 de mii de dolari".

Un eventual default ar putea crește profilul de risc asociat obligațiunilor corporative chineze, ridicând nivelul randamentelor și încetinind ritmul emisiunilor într-un moment în care oricum investițiile în economia chineză suferă.

De asemenea, aceasta ar fi prima intrare în incapacitate de plată a unei companii emițătoare de obligațiuni de la momentul în care Banca Centrală a Chinei a început să reglementeze această piața, de la începutul anilor '90.

O piață într-o ascensiune periculoasă

Dată fiind dimensiunea pieței de obligațiuni corporatiste chineze, efectele unui prim default ar putea fi considerabile. Potrivit unei analize Thomson Reuters a 945 de companii non-financiare listate, între 2008 și 2013 datoria totală a acestora a crescut de 296 de miliarde de dolari la 770 de miliarde de dolari.

Standard & Poor’s estimează că piața obligațiunilor corporative a atins valoarea de 12 mii de miliarde la finalul lui 2013.

Faliment evitat în ultima clipă

În luna ianuarie, un fond de investiții chinez a evitat un faliment de proporții ajungând în ultima clipă la un acord în vederea plății unor randamente în valoare de 500 de milioane de dolari, eveniment care a afectat piețele globale.

Tranzacționarea obligațiunilor Chaori, cu un rating junk CCC , a fost suspendată în luna iulie a anului trecut, după ce compania a raportat pierderi doi ani consecutiv.

Guan Qingyou, economist la Minsheng Securities, citat de Financial Times, consideră că un default pe piața obligațiunilor corporatiste chineze n-ar fi neapărat un lucru rău, urmând a conduce în cele din urmă la reformarea acestei piețe.

 

Tag Cloud