Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Enel GP a avut în România profit de peste 100 mil. lei la jumătatea anului trecut. Cât în tot anul 2012

Enel GP a avut în România profit de peste 100 mil. lei la jumătatea anului trecut. Cât în tot anul 2012

eoliene Crucea

 

Sucursala românească a Enel Green Power (EGP) a avut în prima jumătate a anului trecut un profit de 105,8 milioane de lei, se arată într-un document al companiei. Afacerile şi profitul firmei vor fi probabil ambele mai mari pe întreg anul, ca urmare a faptului că italienii au mai conectat la reţea proiecte regenerabile, printre acestea figurând parcurile  fotovoltaice de la Podari şi Colibaşi legate la reţea în a doua jumătate a anului.

Este interesant de remarcat că valoarea profitului din doar prima jumătate a anului trecut este foarte aproape de profitul de 111 milioane de lei din întreg anul 2012.

Firma are acum în România patru centrale fotovoltaice cu o capacitate instalată cumulată de 36 MW iar pe segmentul eolian are o capacitate instalată de circa 500 MW.

În urma încheierii rapoartelor de evaluare financiar contabilă şi de patrimoniu s-a stabilit că valoarea reală a activelor nete EGP a fost de 3,08 miliarde de lei, la jumătatea lui 2013. La finele anului trecut, compania a fuzionat prin absorbţie cu o altă firmă mai mică din grup, cu Total Electric.

Revenind la data de 30 iunie 2013 pentru care avem cele mai recente informaţii contabile, compania avea datorii sub un an de 754 de milioane de lei, fără a avea datorii mai mari de un an. Trebuie avut însă în vedere că sucursala românească sub patronajul acţionarului Enel Green Power International BV, care deţine peste 99,99%.

Aşa se explică faptul că la finele anului trecut, compania anunţa că Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) şi Enel Green Power International BV au semnat un contract de finanţare pentru 200 de milioane de euro pentru a acoperi parţial investiţiile în unele parcuri eoliene din Banat şi Dobrogea. Împrumutul pe 15 ani avea o perioadă de graţie de până la doi ani şi jumătate şi a fost securizat printr-o garanţie a companiei mamă emisă, la cererea Enel Green Power S.p.A. („Enel Green Power”), de către Enel S.p.A.

Pe Glob, EGP are o capacitate instalată de aproximativ 8.700 MW, care provine dintr-un mix de surse precum vânt, soare, apă, geotermale şi biomasă. În prezent, EGP deţine aproximativ 740 de centrale operaţionale în 16 ţări din Europa şi America.

 

Tag Cloud