Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Hidrocentrala de la Răstolița, ultimul proiect major al lui Ceaușescu, ar putea intra în funcțiune anul acesta

Hidrocentrala de la Răstolița, ultimul proiect major al lui Ceaușescu, ar putea intra în funcțiune anul acesta

Hidrocentrala Rastolita

Lucrările de construcție la proiectul hidroenergetic de la Răstolița, ultimul obiectiv investițional major aprobat de către autoritățile comuniste din România în 1989, înainte de căderea regimului Nicolae Ceaușescu, se află în prezent într-un stadiu avansat de execuție, existând premisele punerii în funcțiune a hidrocentralei, la nivel minim energetic, până la sfârșitul acestui an. Potrivit ultimelor evaluări oficiale, costurile totale ale investiției, de la startul lucrărilor și până la finalizare, se vor ridica la peste 1,45 miliarde lei.   

„Lucrările la obiectivul <Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa> au fost demarate în baza Decretului nr.95/1989 emis de Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania şi Autorizaţiei de Construire nr.304/03.12.1990, astăzi aflându-se într-un un stadiu avansat de execuţie, existand premisele punerii în funcţiune a obiectivului la nivel minim energetic pâna la finele trimestrului IV 2012”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de Guvern, elaborat de Ministerul Economiei, și care se referă la exproprierile necesare pentru finalizarea investiției.

Proiectul hidrocentralei face parte din categoria lucrărilor de interes naţional pentru realizarea, dezvoltarea şi producerea de energie electrică şi este situat în nord-estul judeţului Mureş, asigurând folosinţa complexă a debitelor afluenţilor de dreapta ai râului Mureş, pe sectorul Ilva-Răstoliţa-Bistra, pe teritoriul administrativ al comunelor Răstoliţa, Lunca Bradului şi Vătava, precizează ministerul.

Decretul din 1989 prevedea un cost total al lucrării reprezentând echivalentul a 1,6772 milioane lei actuali, cost actualizat în mai multe rânduri cu inflația. În 1996, varianta upgradată a proiectului a fost estimată la echivalentul a 14,87 milioane lei actuali.

Potrivit ultimei actualizări, efectuate în 2011, costurile totale ale investiției, de la startul lucrărilor și până la finalizare, se vor ridica la peste 1,45 miliarde lei. Lucrările care mai erau de executat la data de 1 ianuarie 2011 erau programate să coste 985,3 milioane lei.

La finalul anului trecut, prima etapă a proiectului, a cărei finalizare va permite punerea în funcțiune a hidrocentralei la nivel minim energetic, era realizată în proporție de 92%. Punerea în funcțiune la nivel maxim a capacității energetice este programată pentru 2014 – 2015, iar finalizarea integrală a proiectului este prevăzută a se realiza în anul 2018.

Lucrarea este finanțată integral de către Hidroelectrica SA, din surse proprii, precum și din amortismente și credite bancare obținute și garantate în nume propriu. În programul de dezvoltare pe 2013 al societății este prevăzută suma de 11,015 milioane lei pentru investiția de la Răstolița.

Prin realizarea și punerea în funcțiune a obiectivului, producția de energie a României va crește cu 117,5 GWh pe an, iar puterea instalată totală – cu 35,2 MWh. Debitul instalat al hidrocentralei de la Răstolița va fi de 17 mc/secundă.

Odată cu punerea în funcțiune a hidrocentralei de la Răstolița, volumul de emisii poluante al României va scădea cu 66,505 tone de dioxid de carbon pe an, estimează autoritățile.

„Amenajarea poate permite, în aval de Răstoliţa, dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă a localităţilor situate în culoarul Mureşului și in zona periferică a Câmpiei Transilvaniei, pe raza administrativă a judeţelor Mureş, Bistriţa Năsăud și Cluj”, precizează Ministerul Economiei.

De asemenea, realizarea obiectivului va permite regularizarea debitelor in aval de localitatea Rastoliţa. Astfel, în perioadele secetoase, se va asigura un debit de 6,6 mc/s în secţiunea Târgu Mureş.

„Prin realizarea acestei amenajări se urmareşte şi controlarea viiturilor in perioadele cu precipitatii semnificative”, se mai afirmă în documentul citat.

Pentru finalizarea obiectivului de investiții este necesară exproprierea de terenuri în suprafață totală de 210,4315 hectare, din care 195,7643 hectare vor fi ocupate definitiv. Suma totală necesară despăgubirii proprietarilor a fost estimată la 245.375 lei, pe baza evaluărilor efectuate de experți autorizați ANEVAR.

Tag Cloud