Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat07132024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Hidroelectrica câştigă 8 mil. € într-un proces pe retehnologizări

Hidroelectrica câştigă 8 mil. € într-un proces pe retehnologizări

hidroelectrica

 Constructorul Andritz Hydro GmbH a pierdut definitiv în faţa instanţelor din Viena contestaţia la cererea Hidroelectrica de executare a garanţiilor bancare de 8 milioane euro emise de UniCredit Bank Austria, eliberate pentru lucrările de retehnologizare a centralelor de pe Oltul Inferior, informează Hidroelectrica într-un comunicat.

În anul 2004, Hidroelectrica a încheiat cu consorţiul Andritz- Voith un contract de retehnologizare pentru centralele de pe Oltul Inferior: Ipoteşti, Drăgăneşti, Frunzaru, Rusăneşti, Izbiceni. Cele cinci centrale puse în funcţiune în perioada 1987-2000 sunt echipate cu 20 de grupuri hidro, fiecare cu o putere instalată de 13,5 MW.

Valoarea contractului real decontată a fost de 400 milioane euro. Acestui consorţiu i s-au acordat, încă din 1997, toate contractele de retehnologizare de la Hidroelectrica: Porţile de Fier 1, Porţile de Fier 2, Lotru Ciunget, Olt Inferior. Valoarea acestor contracte depăşeşte 1 miliard de euro.

Centralele de pe Oltul Inferior au fost retehnologizate în perioada 2006-2013, iar pe parcursul derulării contractului, în perioada de garanţie, a apărut fenomenul de coroziune. Componente din oţel inox ale turbinei şi aparatului director au început să corodeze, aspect adus la cunoştinţa consortiului Andritz – Voith, care a fost notificat să ia măsuri de remediere sau înlocuire.

Din cauza refuzului consorţiului de rezolva coroziunea şi alte probleme tehnice rămase nerezolvate, în iulie 2014, Hidroelectrica a cerut Unicredit Austria executarea garanţiilor bancare de bună execuţie emise de cele două firme, în valoare totală de 15,6 milioane euro.

Atât Voith Hydro Holding GmbH cât şi Andritz Hydro GmbH au efectuat demersuri menite să blocheze executarea scrisorilor de garanție bancară prin inițierea unor proceduri judiciare în fața instanțelor austriece. Într-o primă etapă, cele două firme, Andritz şiVoith, au obtinut în Austria suspendarea provizorie a executării scrisorilor de garanţie, condiționată de demararea procedurilor arbitrale în cadrul cărora contractorii să își dovedească pretențiile pe fondul cauzei.

În aceste condiții, Hidroelectrica, prin administratorul judiciar Euro Insol, a contestat măsurile dispuse de judecătorul austriac şi a caștigat în fața primei instanțe - Tribunalul de la Viena, care a dispus revocarea măsurii de suspendare.

În 19 februarie 2015, Curtea Regională din Viena a respins şi apelul declarat de Andritz şi hotărârea a devenit definitivă şi executorie. Astfel, săptămâna viitoare,  Hidroelectrica va executa scrisoarea de garanţie.

La sfârşitul lunii martie ar urma să se tranşeze definitiv şi litigiul cu Voith, unde Hidroelectrica se aşteaptă la aceeaşi soluţie de respingere a apelului, urmând ca şi acestui contractor să-i fie executată scrisoarea de garanţie de aproximativ 8 milioane de euro.

 

Tag Cloud