Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Un director general din grupul CEZ România a demisionat. Microhidrocentralele cehilor au trecut de la profit la pierderi

Un director general din grupul CEZ România a demisionat. Microhidrocentralele cehilor au trecut de la profit la pierderi

CEZ microhidro

După ce în anul 2012,  cele patru microhidrocentrale de lângă Reşiţa ale cehilor de la CEZ au adus o cifră de afaceri  netă de peste 4,5 milioane de lei şi profit de jumătate de milion de lei, anul trecut afacerile au căzut aproape de trei ori la doar 1,7 milioane de lei. În plus, acestea au trecut de la profit la pierderi de 7,6 milioane de lei. Recent, Gheorghe Rizescu, directorul general al companiei TMK Hydroenergy Power, compania care operează microhidrocentralele, şi-a dat demisia după doar un an de la preluarea funcţiei, indică o hotărâre a companiei, consultată de Energy Report.

La fel de adevărat este că în ceea ce priveşte rezultatele financiare, acestea au fost influenţate şi de faptul că CEZ este în plin proces de retehnologizare a complexului hidroenergetic de la poalele Semenicului, retehnologizare în care investeşte peste 30 de milioane de euro. Cu alte cuvinte, cheltuieli majore.

Amintim că în decembrie 2010, CEZ România a cumpărat cu 19,8 milioane euro toate acţiunile companiei TMK Hydroenergy Power, care deţine sistemul hidroenergetic de lângâ Reşiţa.

Compania are acolo patru lacuri de acumulare cu baraje (Trei Ape, Gozna, Valiug, Secu) şi patru microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel I, Crăinicel II şi Breazova).

TMK Hydroenergy Power a fost înfiinţată în 2010 de combinatul siderurgic TMK-Reşiţa, deţinut de ruşii de la TMK, specializat în producţia ţevilor de oţel pentru industria petrolului şi gazelor naturale.

În iulie 2012, TMK Hydroenergy Power, parte a CEZ în Romania, a demarat proiectul de retehnologizare a sistemului hidroenergetic de pe Barzava Superioară.

Noile echipamente montate în cele patru microhidrocentrale includ turbine, generatoare, module GIS şi transformatoare, celulele electrice şi dulapuri de automatizare, echipamente automate de curăţare a apei... pentru o mai eficienta productie de energie verde.

Unul dintre avantajele pentru comunitatea locală aduse de retehnologizare este realizarea racordării directe la Sistemul Energetic Naţional a satelor Brebu Nou şi Garana, precum şi alimentarea de rezervă pentru zona Valiug - Muntele Semenic.

După punerea în funcţiune a noilor echipamente, randamentul producţiei de energie hidro a crescut cu circa 20%.

Capacitatea de producţie după retehnologizare a crescut de la 15 MW (pre-modernizare) la 22 MW (post-modernizare).

Cât despre fostul director general al TMK Hydroenergy Power, acesta a ocupat funcţia din 1 ianuarie 2013. Rizescu a fost promovat din interiorul grupului CEZ din poziţia de manager al Departamentului Tehnic în cadrul Diviziei Producţie Energie. Acesta a fost şi director al Direcţiei Strategie şi Dezvoltare din CEZ Distribuţie.

 

Tag Cloud