Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat04202024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Fraţii milionari Mureşan construiesc o microhidrocentrală cu un credit de la BRD

Fraţii milionari Mureşan construiesc o microhidrocentrală cu un credit de la BRD

microhidrocentrala Crisul Negru

 Proprietarii Electrogrup, fraţii milionari Simion şi Teofil Mureşan din Cluj au luat pe cont propriu hotărârea de a se împrumuta de la BRD cu maxim 1,8 milioane de euro, în calitate de co-debitori pentru firma GV Energy. Creditul va servi pentru amenajarea hidroenergetică a Crişului Negru din zona localităţilor Cristioru de Jos şi Poiana din judeţul Bihor, se arată într-un document al Electrogrup, consultat de Energy Report.

Datele problemei cu această microhidrocentrală s-au schimbat faţă de finele anului trecut. Atunci, mai mulţi asociaţi ai GV Energy, pe lângă fraţii Mureşan, au hotărât să contracteze un credit de până în 8,2 milioane de lei pentru o perioadă de 120 de luni de la Banca Carpatica.

Noul credit asupra căruia fraţii Mureşan au convenit să-l ia are cam aceeaşi limită maximă ca precedentul, însă se ia de către Electrogrup în calitate de codebitor, doar pe 96 de luni (nu 120 de luni) şi de la BRD, nu de la Carpatica.

Garanţiile oferite de Electrogrup sunt ipoteci mobiliare asupra conturilor curente deschise de companie la BRD.

Precedentul credit se propunea a fi garantat cu, printre altele, cu câteva terenuri dar şi cu o microhidrocentrală din aceeaşi zonă deţinută de GV Energy.

Ceilalţi asociaţi în afacere care au hotărât să ia creditul de la Carpatica sunt, la fel, unii dintre cei mai bogaţi oameni din Cluj. Este vorba despre Claudiu Sugar, Sorin Ghiţe şi Alexandru Meciu.

Aceştia, catalogaţi frecvent de presă drept “băieţii deştepţi” din Cluj, au mai fost asociaţi şi în alte afaceri, printre care şi una tot pentru construcţia de microhidrocentrale, respectiv în firma SC Alesis. Cu această firmă au construit o microhidrocentrală într-o zonă protejată ecologic, mai precis Bistra-Pădurea Neagră-Budoi, tot din Bihor. Acolo au reuşit să capteze apa cu atâta “eficienţă”  încât… au secat albia naturală a râului. Astfel s-au ales cu amenzi, după un control al Gărzii de Mediu.

Simion şi Teofil Mureşan sunt mai cunoscuţi însă pentru afacerile pe care le au în construcţii infrastructură şi telecomunicaţii iar Electrogrup, principala lor afacere, este cu rulajul cam la acelaşi nivel de la începutul crizei pe sectoare unde afacerile au cam căzut. Aceştia se situează în top 3 milionari din Cluj, cu o avere estimată în presă la circa 47 de milioane de euro, puţin mai mult decât cele 44-45 de milioane de euro ale lui Arpad Paszkany.

Cât despre GV Energy, aceasta mai are un proiect de microhidrocentrală în Sibiu, localitatea Boiţa, pe râul Vad. Firma a luat în concesiune terenul din Boiţa pentru 46 de ani.

 

Tag Cloud