Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Hidroelectrica scapă de doi „băieţi deştepţi”. Borza: Completul de judecată care a retrimis compania în insolvenţă a fost în gravă eroare

Hidroelectrica scapă de doi „băieţi deştepţi”. Borza: Completul de judecată care a retrimis compania în insolvenţă a fost în gravă eroare

borza

Curtea de Apel Bucuresti a respins irevocabil luni, 17 martie, recursurile formulate de Energy Financing Team AG (”EFT AG”), respectiv Energy Financing Team Romania SRL (”EFT Romania”), împotriva măsurii firmei de insolvenţă a avocatului Remus Borza  de denunţare a contractelor bilaterale de vănzare energie electrică încheiate cu Hidroelectrica, a anunţat compania.

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a denunţat din august 2012 contractele bilaterale încheiate de Hidroelectrica şi cele două firme, contracte care doar în perioada 2006 - 31.05.2012 au generat o pierdere pentru Hidroelectrica de circa  503 milioane de lei, susţine firma lui Borza.

Contractele cu cele două EFT-uri ar fi fost valabile până în anul 2015. După denunţarea lor, Euro Insol susţine că a disponibilizat o cantitate de energie electrică de 6.429.806 Mwh, pe care a valorificat-o pe bursa de energie la preţuri net superioare preţului pentru  cei doi aşa numiţi băieţi deştepţi.

La începutul procedurii insolvenţei Hidrolectrica, compania controlată de stat era parte în 11 contracte bilaterale de furnizare a energiei electrice, care, în condiţiile pieţei de energie electrica, erau păguboase pentru societate. Contractele bilaterale au generat în perioada 2006-2012 pierderi financiare de 4.874.746.999 lei (aproximativ 1,1 miliarde euro).
A
ceeasi instanţă, respectiv Curtea de Apel Bucuresti, care pe 25 februarie a admis recursurile altor traderi de energie şi a trimis spre rejudecare la tribunal contestaţiile ce vizau plata unor daune ca efect al denunţării contractelor, sau chiar măsura denunţării lor, în 3 martie 2014, a respins şi recursul Electrocarbon împotriva măsurii Euro Insol de activare a clauzei de forţă majoră în perioada august – noiembrie 2012.

„Casarea unor hotărâri ale judecatorului sindic şi trimiterea lor spre rejudecare a vizat doar aspecte de ordin procedural. Câtă vreme, două completuri diferite din cadrul aceleiaşi instanţe, Curtea de Apel, a respins recursurile în instanţă ale unor traderi de energie, demonstrează încă odată grava eroare în care s-a aflat completul de judecată din 25 februarie 2014, care a dispus redeschiderea procedurii insolvenţei Hidroelectrica”, a declarat Remus Borza, Practician Coordonator al Euro Insol SPRL, administratorul judiciar al Hidroelectrica S.A.

Totuşi, Hidroelectrica nu pare să se simtă neapărat rău în insolvenţă sau, aşa cum declara tot avocatul, a devenit mai activă de când cu... a doua insolvenţă. Asta pentru că în doar două zile, în 11 şi 12 martie, a vândut energie de 13,6 milioane de lei pe PCCB. Mai precis, a fost vorba despre 12 pachete însumând o cantitate de 87.600 MWh, la un preţ mediu de 155,2 lei/ MWh.

Mai mult decât atât, compania are deja contractată 94% din producţia prognozată pentru anul 2014.

 

Tag Cloud