Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue02272024

Last updateFri, 02 Feb 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila România, pe locul 28 la eoliene şi fotovoltaice şi pe 36 la biomasă

România, pe locul 28 la eoliene şi fotovoltaice şi pe 36 la biomasă

eoliene fotovoltaice global

Anul trecut, România a urcat un loc, de pe 33 pe 32 în clasamentul mondial al capacităţilor energetice produse din energie regenerabilă. Separat, pe fiecare din cele trei surse, România se clasează pe locul 28 în indexul energiei eoliene şi tot 28 în indexul energiei solare fotovoltaice iar la energie produsă din biomasă ocupă locul 36, indică un raport al Ernst & Young.

Pe locul unu în clasament s-au menţinut şi anul trecut SUA dar China, de pe locul doi, a redus mult distanţa care o despărţea de SUA, marcând un record în 2013 prin cei 12 GW generaţi din energie solară.

Germania rămâne pe locul al treilea, iar Japonia a urcat pe patru, devansând Marea Britanie care continuă să fie afectată de politici de reglementare contradictorii.

Din cauza consultărilor prelungite pe tema strategiei energetice şi a măsurilor legislative nefavorabile energiei regenerabile, Franţa şi Australia au pierdut teren. Aceste două ţări au fost devansate de India, care a făcut un salt pe locul al 7-lea. Brazilia şi Africa de Sud s-au poziţionat pe un loc superior în index, graţie multitudinii de proiecte noi câştigate în urma licitaţiilor din 2013.

Dintre ţările vecine, Turcia se plasează pe locul 23 (în cădere de pe 24 în anul 2012), Polonia pe 26 (în urcare de pe 25), Bulgaria pe 36 (în cădere de pe 35) , Ucraina pe 37 (în urcare de pe 36), Republica Cehă pe 38 (37) şi Slovenia pe 40 (39).

Toate acestea s-au întâmplat într-un an 2013 în care investiţiile globale în energie regenerabilă au scăzut cu 11%, se mai arată în raportul trimestrial  EY-  Renewable energy country attractiveness index (RECAI).

“Menţinerea interesului investitorilor pentru România, în urcare de pe locul 33 pe locul 32 la nivel global, arată că în ciuda unei legislaţii în reaşezare, sectorul energiei regenerabile rămâne în continuare atractiv, în comparaţie cu alte state din Sud Estul Europei. Indicele RECAI include atât componente legate de tipurile de tehnologii (eolian, solar, altele), cât şi componente legate de factori macro şi microeconomici, zone unde Romania se află în urma altor state din regiune,” spune Andrei Benghea-Mălăieş, Director Executiv în cadrul departamentului de Asistenţă în Afaceri, EY România.

 

Tag Cloud