Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon10072024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie Planul Rusiei pentru aprovizionarea cu electricitate și gaze a Crimeei ar trebui să fie gata până la 1 mai

Planul Rusiei pentru aprovizionarea cu electricitate și gaze a Crimeei ar trebui să fie gata până la 1 mai

Crimeea alimentare utilitati

 Construirea unor noi capacități de producție de energie electrică pentru Crimeea va costa aproximativ 100 de miliarde de ruble (2,85 de miliarde de dolari), potrivit ministrului rus al Energiei, Alexander Novak.

Planul-cadru pentru alimentarea cu electricitate și gaze a Crimeei ar trebui să fie gata până la 1 mai 2014, a precizat ministrul.

La sfârșitul lunii martie, Novak a spus că Energosetproekt, împreună cu Gazprom, lucrau la elaborarea unor planuri pentru furnizarea de electricitate pentru Crimeea.

„Este de o importanță vitală să fie asigurate stocuri de electricitate independente și pe care te poți baza pentru întreaga Crimee și să fie furnizat combustibilul pentru producția de energie electrică. O opțiune pentru Crimeea este să fie inclusă în sistemul energetic integrat al Rusiei, prin strâmtoarea Kerci, sau să fie construite capacități de generare proprii”, a spus ministrul, adăugând că vor fi luate în considerare și alte opțiuni, relatează ITAR-TASS.

E nevoie de investiții private

„Este clar că proiectul are nevoie de atragere de investiții, cel mai probabil ar trebui să fie fonduri nebugetare. Înainte de a lua o decizie asupra planului de construcție, atunci vom începe să analizăm variante pentru a atrage investiții private”, a detaliat el.

Ministrul a spus că gazele naturale pentru producerea electricității ar putea veni din conducta South Stream, care ar urma să treacă pe sub Marea Neagră. „Ar fi vorba, cel mai probabil, de centrale electrice care ar produce pe baza gazelor care sunt extrase aici în Crimeea și a celor care ar putea fi transportate ărin South Stream”, a adăugat el.

Compania producătoare de gaze a Crimeei, Chernomorneftegaz, produce aproximativ un miliard de metri cubi de gaze anual. Compania intenționează să extragă peste 2 miliarde de metri cubi de gaze în 2014, ceea ce reprezintă cu 15% mai mult decât are nevoie peninsula. În viitor, ea ar putea crește producția la 3 miliarde de metri cubi.

În 2013, Crimeea a consumat 1,65 de miliarde de metri cubi de gaze, încadrându-se în volumul de producție al Chernomorneftegaz.

Mizează și pe regenerabile

Crimeea va continua să își dezvolte producția de electricitate prin folosirea resurselor alternative de energie în viitor, a spus ministrul Alexander Novak.

„Acest tip de producție este bine dezvoltat în Crimeea. Capacitatea totală a facilităților operaționale de producție a electricității care folosesc energia eoliană și pe cea solară este de 289 MW. Vom continua să dezvoltăm astfel de resurse de energie în viitor. Luăm de asemenea în considerare planuri de producere de echipamente pentru resursele alternative de energie pe teritoriul republicii”, a zis Novak.

Conform datelor recente, ar fi nevoie de investiții de 516 miliarde de ruble (14,4 miliarde de dolari) pentru a majora ponderea energiei regenerabile în mixul energetic al peninsulei de la 0.9% la 2,5%, până în 2020.

Dependenți de Ucraina

Neavând niciun punct de traversare terestru către Rusia, Crimeea se bazează pe Ucraina pentru 25% din necesarul de gaze, 70% din consumul de apă și 90% din cel de electricitate, pe care le importă în totalitate printr-o fâșie îngustă de pământ care o leagă de continent

La câteva zile după ce Crimeea a fost anexată de Rusia, oficialii din Crimeea au acuzat Ucraina că le-a redus la jumătate aprovizionarea cu electricitate pentru a-i intimida.

Rusia a sărit în ajutor cu sute de generatoare diesel și a început să elaboreze planuri pentru a conecta rețeaua electrică a regiunii la cea continentală a Rusiei, care este separată de Crimeea prin Strâmtoarea Kerci. Oficialii ruși spun că eventuala penurie de apă ar putea fi rezolvată prin folosirea mai eficientă a resurselor existente.

 

Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat, recent, că o soluție rapidă pentru problema electricității ar putea fi folosirea unui cablu de transmisie pentru a lega peninsula la rețeaua de curent a Rusiei peste Strâmtoarea Kerci, care are o lățime de 3,2 kilometri în cel mai apropiat punct.

 

 

Tag Cloud