Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Nucleara Chinezii, selectaţi pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. China General Nuclear Power a fost singura care a depus documentaţia de calificare

Chinezii, selectaţi pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. China General Nuclear Power a fost singura care a depus documentaţia de calificare

reactoare cernavoda

China General Nuclear Power Corporation (CGN) a fost desemnată Investitor Selectat pentru dezvoltarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, a anunţat Nuclearelectrica.

Tot astăzi, 17 octombrie 2014, s-a semnat Scrisoarea Comună privind Intenţia de Realizare a Proiectului, conform acestei etape din procedura de selecţie.

CNE Cernavodă a fost proiectat iniţial pentru cinci reactoare de tip CANDU 6, folosind uraniu natural drept combustibil şi apa grea ca moderator şi agent de răcire. Construcţia iniţială a început în 1982, cu intenţia de a finaliza toate cele cinci unităţi.

Stadiul actual de dezvoltare al centralei este: Unitatea 1 - în funcţiune din decembrie 1996, Unitatea 2 - în funcţiune din octombrie 2007,  ambele având 706.5 MW capacitate instalată.

Unitatile 3 şi 4 sunt în conservare, structurile civile fiind finalizate 52% pentru Unitatea 3 şi 30% pentru Unitatea 4. Nici Unitatea 3 şi nici Unitatea 4 nu au instalat niciun echipament major.

Adunarea Generala a Acţionarilor Nuclearelectrica a decis în martie 2014 să oprească finalizarea Unitatii 5 şi să utilizeze structurile existente pentru a adăposti unele instalaţii speciale (centrul de urgenţă, dispozitivele de intervenţie mobile în caz de accident sever etc).

Revenind la selecţia chinezilor, Nuclearelectrica precizează că această selecţie a avut în vedere analiza documentaţiei de intenţie (experienţa investitorului în proiecte similare, capacitatea financiară şi alte aspecte)  şi  a urmat etapei de calificare, finalizată în 9 septembrie 2014, China General Nuclear Power Corporation fiind singura companie care a depus documentaţia de calificare.

Următoarele etape ale procesului de selecţie sunt: negocierea şi semnarea Memorandumului de Înţelegere privind implementarea în comun a proiectului şi negocierea Actului Constitutiv şi Acordului Investitorilor ale noii Companii de proiect.

Urmează apoi înfiinţarea unei noi companii de proiect (“Joint-Venture”) care reprezintă o societate premergătoare unui Producător Independent de Energie (“IPP”), în care Investitorul Selectat va deţine cel putin 51% din acţiuni.

Societatea Nationala Nuclearelectrica SA ("SNN") deţine şi operează la CNE (centrala nuclearoelectrică ) Cernavodă Unităţile 1 şi 2, având ca acţionari statul român (acţionar majoritar), Fondul Proprietatea  şi alţi investitori privaţi. Din 2013, actiunile SNN sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti.

 

Tag Cloud