Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon12092024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Nucleara Acceptul comunităților locale este vital pentru succesul depozitării deșeurilor nucleare

Acceptul comunităților locale este vital pentru succesul depozitării deșeurilor nucleare

nuclear-waste 1

Câștigarea încrederii și acceptului comunităților locale din zonele de tranzit și depozitare a deșeurilor nucleare este vitală pentru succesul acestor operațiuni, iar Marea Britanie, Franța și Japonia au în derulare de 15 ani un program global de informare și consultare a localnicilor din mai multe zone ale lumii în privința acestui subiect, a declarat Mark Jervis, președinte executiv al International Nuclear Services, companie controlată de instituția britanică de stat responsabilă cu managementul deșeurilor nucleare.

"Pentru comunitățile locale nu trebuie să existe surprize în privința acestor proiecte. Trebuie să li se furnizeze din timp informații clare și de încredere, trebuie să existe predictibilitate și un proces independent de supraveghere a tuturor operațiunilor, tocmai pentru a preveni apariția de zvonuri alarmiste din partea mass media și a ONG-urilor", a spus Jervis, la summit-ul internațional "Direcții de dezvoltare pentru depozitarea finală a combustibilului nuclear uzat și a deșeurilor nucleare înalt radioactive", organizat la București de Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive.

El a subliniat că este nevoie de supravegherea locală a operațiunilor de transport și depozitare a deșeurilor nucleare, pentru a răspunde îngrijorărilor manifestate de localniciii din zonele unde se desfășoară aceste operațiuni.

"O problemă este aceea că, atunci când vine vorba de deșeuri nucleare, exigențele de transparență trebuie puse în balanță cu cele de securitate, cei implicați trebuie să înțeleagă că anumite informații nu pot fi făcute publice", a arătat președintele executiv al International Nuclear Services.

Mark Jervis a mai spus că Marea Britanie, Franța și Japonia au în derulare de 15 ani un program global de informare și consultare a localnicilor din mai multe zone ale lumii, cum ar fi Panama, Noua Zeelandă sau Africa de Sud, în privința operațiunilor de transport și depozitare a deșeurilor nucleare.

La același eveniment, președintele Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive, Florin Tătar, a declarat că România va construi la Saligny un nou depozit de deșeuri nucleare, probabil până în 2020, în valoare de aproximativ jumătate de miliard de euro, însă pentru acesta este nevoie ca Nuclearelectrica să decidă când va demara lucrările de extindere a duratei de viață a reactorului 1 al centralei de la Cernavodă.

Finalizarea acestui depozit cu un volum de 122.000 de metri cubi, era estimată, potrivit unei strategii mai vechi a guvernului, pentru 2014, însă ea a fost amânată cu cel puțin 6 ani ca urmare a faptului că Nuclearelectrica nu a luat încă o decizie privind data la care va începe lucrările de extindere a duratei de viață a reactorului 1, pus în funcțiune din 1996.

În prezent, România are un singur depozit de deșeuri nucleare, cel de la Băița (Bihor), construit în galeriile două mine vechi de exploatare a uraniului. Potrivit oficialului, acest depozit are o capacitate de depozitare suficient de mare pentru a acoperi necesarul României până la începerea lucrărilor de extindere a duratei de viață la reactorul 1 de la Cernavodă.

Tag Cloud