Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04252024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Pe cine păcălim? Niţă: Situaţia Complexului Energetic Oltenia este una ''satisfăcătoare''

Pe cine păcălim? Niţă: Situaţia Complexului Energetic Oltenia este una ''satisfăcătoare''

z mineri oltenia

Pe o piaţă liberă, Complexul Energetic Oltenia ar trebui să dispară, ca urmare a faptului că vinde energie doar cu ajutorul statului. Societatea a anuntat investiţii în modernizare, garantând împrumuturile cu contracte de livrare curent, în condiţiile în care nu e foarte clar cum îşi va plăti datoriile de circa un miliard de euro, pe o piaţă în care curentul din cărbune nu are deocamdată succes decât cu intervenţii de stat. Totuşi, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, prezent luni la Târgu-Jiu, a declarat că situaţia complexului este una ''satisfăcătoare''. Or, în afară de frica escaladării protestelor minerilor sau de satisfacţii electorale, e greu de găsit alte motivaţii pentru susţinerea mascată a unei industrii necompetitive.

Încă suntem în perioada în care energia e băgată în sistem fără a se ţine cont prea mult de preţ, cu cadouri făcute regenerabilelor şi ajutoare mascate cărbunelui. Chiar şi în situaţia în care se amână certificatele regenerabilelor, nu e sigur că ar avea loc curentul scump din cărbune, atâta timp cât consumul e în scădere, vremea e favorabilă pentru Hidroelectrica şi avem supraproducţie. Cu ajutorul statului însă, orice e posibil, măcar pe termen scurt.


Cu alte cuvinte, dacă vânzarea este garantată de sus, putem vorbi chiar de profit. “Nu se poate vorbi de falimentul CEO, măsurile care se vor lua nu vor conduce nicicum la faliment. Din punct de vedere economic, situaţia CEO este satisfăcătoare. CEO este pe profit, sigur, nu este un profit care l-am fi dorit. Producţia va fi vândută pe piaţă, CEO funcţionează acum cu şase grupuri, piaţa este cea care reglează consumul", a declarat Constantin Niţă, citat de Agerpres.

"Cel mai important lucru este că au început din nou negocierile... Soluţia propusă de sindicate este cea în care societatea câştigă 25 %, cu 10 % mai mult decât soluţia propusă de administraţie, iar salariaţii pierd pe jumătate, plus că nu mai pierd zilele de vechime în muncă şi la concediu de odihnă. Concluzia discuţiilor de azi este favorabilă", a declarat Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME).


Managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, a declarat că aşteaptă decizia comisiei paritare şi că se va încerca recuperarea zilelor libere, astfel încât salariile minerilor să nu fie afectate.

"Se va forma o comisie paritară, care va analiza, va reanaliza şi dacă nu vom ajunge la o înţelegere va fi iarăşi o mediere făcută de domnul ministru, dar până joi. Soluţiile au fost cele pe care le-am propus iniţial, astăzi mergem cu 6 grupuri, este prima dată anul ăsta, în momentul când se va trece la un regim de exploatare mai intens şi va fi nevoie mai mare de energie, sunt absolut de acord ca zilele pierdute să fie recuperate şi plătite atunci. Programul de lucru va rămâne cel de 4 zile. Suntem pe profit de 10 milioane de euro în primele cinci luni ale anului", a precizat Laurenţiu Ciurel.

Tag Cloud