Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Tinmar Ind şi Ezpada finanţează creditul de la CEC al CE Oltenia prin contracte de curent

Tinmar Ind şi Ezpada finanţează creditul de la CEC al CE Oltenia prin contracte de curent

complexul-energetic-oltenia 3

Un credit de 100 milioane de lei luat de Complexul Energetic Oltenia de la CEC şi-a schimbat garanţiile expirate cu ipoteci mobiliare asupra creanţelor rezultate din mai multe contracte de vânzare-cumpărare energie electrică semnate cu Ezpada, Alpiq Romindustries şi Tinmar Ind, indică un document al CE Oltenia, consultat de Energy Report.

Contractele sunt următoarele: două din 4 decembrie 2014 în valoare de 4,15 milioane de lei fiecare semnate cu Ezpada s.r.o, unul din 19 decembrie 2014 în valoare de 7,5 milioane de lei semnat cu Alpiq Romindustries şi altul tot din 19 decembrie 2014 în valoare de 7,44 milioane de lei semnat cu Tinmar Ind.

La aceste noi ipoteci se adaugă şi o ipotecă mobiliară pe două excavatoare cu roată şi cupe.

Merită amintit că marea parte a creditelor a fost contractată de Complex în perioada de început a crizei, destinaţia acestora fiind realizarea investiţiilor de mediu şi retehnologizările. Garanţiile oferite au fost şi atunci contracte de vânzare a energiei pe termen lung, care expiră de obicei anual. Nu trebuie uitat nici că electricitatea pe termen lung nu se vinde tocmai frecvent pe OPCOM.

CE Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, asigură peste 95% din producţia de lignit a României. În afară de cărbunele pentru funcţionarea centralelor proprii, CE Oltenia dă cărbune unor companii precum CET Oradea, CET Arad, CET Timisoara, RAAN, CET Govora sau UATA Motru.

În ultimii doi ani, compania a fost afectată puternic de reducerea consumului industrial de curent dar şi de acordarea de privilegii atât băneşti cât şi de întâietate în cumpărarea de curent de la companiile producătoare de energie regenerabilă.

Consumul industrial de energie electrică a scăzut cu 6 % în perioada 2012- 2014 iar cota de piaţă a CE Oltenia a scăzut cu 8,9% de la 30,4% în 2012, la 21% în 2014. În plus, şi curentul pe bursă s-a ieftinit. Preţul pe bursă al unui MWh a scăzut cu 25,7% – de la 223.7 lei /MWh în 2012, la 166.16 lei /MWh în 2014.

CE Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, asigură peste 90% din producţia de lignit a României. În afară de cărbunele pentru funcţionarea centralelor proprii, CE Oltenia dă cărbune unor companii precum CET Oradea, CET Arad, CET Timisoara, RAAN, CET Govora sau UATA Motru.

Compania a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cu complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova.

Tag Cloud