Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Transenergo garantează cu noi contracte de curent banii de la CEC

Transenergo garantează cu noi contracte de curent banii de la CEC

Transelectrica

Transenergo, cumpărătorul microhidrocentralelor de la Energy Holding, va cesiona în favoarea CEC creanţele rezultate din mai multe contracte comerciale cu Transelectrica, Steilman, Comcereal şi alte cinci companii pentru garantarea unui credit CEC, indică o hotărâre recentă a companiei, consultată de Energy Report.

La finele anului trecut,  acţionarii Transenergo au aprobat ca firma să ia circa 58 milioane de lei de la CEC (13 milioane de euro). Atunci, aprobarea contractării creditului de la CEC s-a făcut astfel: 38,1 milioane de lei prin preluarea facilităţilor existente la Libra Internet Bank şi 20 de milioane de lei plafon suplimentar de emitere scrisori de garanţii bancare.

Printre garanţii figurează ipotecă pe un teren de un hectar din Otopeni, pe un teren de două hectare din Mogoşoaia şi alte garanţii.

Toate astea după ce Transenergo a hotărât tot anul trecut în vară să ia 10 milioane de lei de la CEC Bank pe o perioadă de 24 de luni pentru finanţarea activităţii curente. Printre garanţii, Transenergo avea o ipotecă de rang 2 asupra unui parc fotovoltaic deţinut de firma Simico Prod Factory (parte a grupului Transenergo) dar şi cesiunea de contracte furnizare energie electrică care să acopere minim 150% din valoarea expunerii în orice moment. Cash-ul colateral pentru acest credit era prevăzut la 10% din valoarea creditului.

Noile garanţii schimbate săptămânile trecute nu precizează la ce fel de credit de la CEC se referă. Este vorba însă despre contracte comerciale cu Transelectrica, Steilman Bukarest, Comcereal, Sinaia SA, Comcereal Com Timiş, Avia Agro Banat, Domeniile Săhăteni sau Areico Power, multe dintre aceste contracte fiind semnate recent, în decembrie 2014 sau chiar februarie 2015.

Contractele cesionate urmează a înlocui atât contracte în vigoare cât şi foste contracte.

Transenergo este controlată de Rada Coman, care deţine 82,43%. Soţul acesteia, Nelu Coman, directorul Transenergo, are o participaţie de 6,35% iar 11,22% din acţiuni sunt deţinute de Iosif Brăzdău.

Milionarul Nelu Coman, unul dintre oamenii de afaceri catalogaţi de mai multe ori în presă ca făcând parte dintre “băieţii deştepţi” din energie ca urmare a faptului că firma sa Transenergo a fost ca abonată o perioadă la furnizarea de energie pentru RATB, este activ cu compania sa atât pe sectorul de producţie energie cât şi pe furnizare, trading sau pe segmentul gazelor naturale.

 

Tag Cloud