Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Opcom dă în judecată Transelectrica ca să recupereze din amenda plătită Comisiei Europene

Opcom dă în judecată Transelectrica ca să recupereze din amenda plătită Comisiei Europene

Victor Ionescu Opcom

Opcom a achitat singură, integral, suma de peste un milion de euro aplicate atât operatorului bursier cât şi Transelectrica de către Comisia Europeană pentru încălcarea legislaţiei antitrust. Amenda a depăşit (deşi nu trebuia să depăşească) 10% din cifra de afaceri de 4,42 milioane de euro  a Opcom pe anul trecut. Rezultatul e că operatorul bursier a hotărât să dea în judecată Transelectrica pentru a recupera cei circa 600.000 de euro plătiţi în plus, indică un document al Opcom, consultat de Energy Report.

Partea interesantă este că deocamdată, Opcom e controlat de Transelectrica. O să cităm din documentul Opcom.

“Hotărăşte deschiderea unei acţiuni în Instanţă împotriva CNTEE Transelectrica – SA, având ca obiect solicitarea restituirii unei părţi din amenda achitată integral de OPCOM către Comisia Europeană, respectiv diferenţa dintre cuantumul total al amenzii stabilite de comisia Europeană şi plătite de OPCOM şi valoarea corespunzătoare a 10% din cifra de afaceri realizată de OPCOM în anul 2013”.

Toate astea după mai multe declaraţii ameninţătoare ale reprezentanţilor OPCOM din martie prin care ba susţineau că ar putea da în judecată Comisia Europeană, ba ANRE, până la urmă... s-a rezolvat. Nu se poate. Mai precis, Opcom a hotărât să-şi majoreze capitalul social cu 4,55 milioane de lei şi să plătească amenda de de 1,031 milioane de euro primită de la Comisia Europeană.

Cum însă amenda se referea şi la Transelectrica, OPCOM a hotărât să încerce să recupereze din suma plătită deja. Şi asta cu atât mai mult cu cât au existat declaraţii care dădeau drept posibil ieşirea OPCOM de sub controlul Transelectrica, prin listarea la bursă.

Comisia Europeană a anunţat în martie că a aplicat o amenda de peste 1 milion de euro societăţii Opcom pentru că a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţa românească a facilitării tranzacţiilor de energie electrică pe piaţa spot, încălcând normele UE în materie de concurenţă.

Potrivit CE, între 2008 şi 2013, Opcom a impus membrilor pieţelor spot de energie electrică să se înregistreze în scopuri de TVA în România, refuzând să accepte comercianţii care erau deja înregistraţi în scopuri de TVA în alte state membre ale UE. Prin urmare, comercianţii din UE nu puteau intra pe piaţa angro de energie electrică din România decât prin înfiinţarea unui sediu permanent în România, ceea ce presupunea costuri suplimentare şi dezavantaje organizatorice pentru comercianţii din UE în comparaţie cu cei din România.

Imediat după respectiva decizie cu amenda, Victor Ionescu (foto), directorul general al Opcom, a susţinut că decizia este injustă, întrucât activitatea operatorului pieţei de energie este complet reglementată de către ANRE.

Tag Cloud