Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Electrica, 1 mld. € pentru modernizarea distribuţiei. Cum arată Smart Grid?

Electrica, 1 mld. € pentru modernizarea distribuţiei. Cum arată Smart Grid?

Electrica

Electrica va investi circa un miliard de euro în modernizarea și retehnologizarea rețelelor electrice de distribuție în perioada 2015-2018, a declarat Dumitru Federenciuc, Head of Strategy la Electrica SA.

Compania proaspăt privatizată se va concentra şi pe integrarea producătorilor de energie eoliană și fotovoltaică. “Avem în vedere gestionarea resurselor regenerabile, prin realizarea unor centrale virtuale de putere”, a adăugat Dumitru Federenciuc. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe pe teme energetice organizată de Energy-Center.

Directorul de strategie a mai spus că, pe termen mediu, Electrica se va axa pe sistemele aferente unei rețele inteligente, respectiv pe un sistem de management al distribuției.

Electrica s-a listat la bursă în 4 iulie, după o ofertă publică de acţiuni de 1,9 miliarde de lei. Statul şi-a redus deţinerea de la controlul total la 48,7% din capital, BERD are 8,65% iar printre acţionarii mai sunt şi fonduri de pensii private.

Smart Grid sau reţelele electrice ale viitorului

În cadrul aceleiaşi conferinţe s-a vorbit şi despre Smart Grid. La momentul actual, nu există o definiție internațională oficială a noțiunii de rețea inteligentă ci foarte multe definiții. Dăm aici o definiţie din  2009 care afirmă că rețelele inteligente presupun “modernizarea rețelei de distribuție a electricității ... de la generatorul central si distribuit, trecând prin rețeaua de înaltă tensiune și rețeaua de distribuție,  până la utilizatorii industriali și la sisteme de automatizare ale clădirilor, la instalațiile de stocare a energiei și la receptorii finali și termostatele lor, vehicule electrice, aparatele electrocasnice și alte aparate de uz casnic”.

Unul din obiectivele viitoarelor rețele electrice va fi acela de a permite interacțiunea consumatorilor cu rețeaua.

O rețea inteligentă va integra mii de dispozitive electronice inteligente care vor trimite și analiza milioane de fragmente de informație pe minut, în scopul de a produce informații în baza cărora se poate acționa – și vor folosi această informație pentru a controla sistemul electric local implicat.

Rețeaua viitorului se repară singură

O rețea inteligentă va avea capacitatea de a se repara singură, va putea preveni întreruperile pe scară largă pentru că va reacționa mai rapid decât dacă era controlată de oameni.

Dispozitivele inteligente vor identifica, analiza, izola defectul până la cea mai mică zonă afectată,  remedia  avaria și raporta incidentul şi vor oferi mai multe opțiuni pentru client în ceea ce privește deciziile cu privire la consumul de energie

Teoretic, rețeaua inteligentă ar urma să îmbunătățească siguranța prin reconfigurarea sistemului în cadrul regimurilor de funcționare, izolarea întreruperilor inevitabile la zone cât mai mici, capacitatea echipelor de reparații de a identifica și de a concentra geografic  problemele repede și eficient

Rețeaua Inteligentă va fi mai sigură pentru muncitori și pentru public prin detectarea multor probleme înainte de a se declanșa defecțiuni catastrofale, prin înlocuirea echipamentelor pe ulei cu transformatoare / dielectrice solide sau componente cu operare în vid (întreruptoare de defecțiuni), preîntâmpinarea suprasarcinilor (de ex. limitatoare de curent), instalarea la suprafață a mai multor echipamente care se defectează frecvent  și prin dotarea cu echipamente mai bune pentru muncitori  în scopul evitării pericolelor.

Pentru ca toate acestea să treacă de nivelul teoretic, e nevoie de parteneriate inovative între operatorii de transport și de distribuție, intre cei de comunicații (C) și tehnologia informatiei (IT).

 

Tag Cloud