Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat04202024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Termen limită 25 iunie pentru cei care vor bani de la filiala insolventă a Electrica, SE Oltenia. Adm. judiciar, de la Muşat şi Asociaţii

Termen limită 25 iunie pentru cei care vor bani de la filiala insolventă a Electrica, SE Oltenia. Adm. judiciar, de la Muşat şi Asociaţii

Servicii Energetice Oltenia

Termenul limită pentru depunerea creanţelor în cazul firmei Servicii Energetice Oltenia aflate în insolvenţă  a fost fixat la 25 iunie 2014, conform documentelor consultate de Energy Report. Tribunalul a numit provizoriu ca administrator judiciar firma Muşat & Asociaţii Restructuring & Insolvency SPRL.

Servicii Energetice Oltenia a cerut insolvenţa încă din 21 februarie când susţinea că e în incapacitate de a plăti debitul exigibil de 33,67 milioane de lei. Firma vrea reorganizare şi urmează a propune un plan în acest sens, plan de reorganizare care ar urma să cuprindă măsurile de redresare a situaţiei financiare şi de acoperire a pasivului.

Atât lichidarea societăţilor de servicii energetice din Moldova, Banat şi Dobrogea ale Electrica, cât şi insolvenţa Servicii Energetice Oltenia (care nu este exclus să intre de asemenea în lichidare, având active atractive la preţul actual al pieţei) fac parte din aşa numitul proces de curăţenie al Electrica înainte de listarea la Bursă care care ar putea avea loc în 3 iulie, după ce oferta publică de vânzare a 51% din acţiuni va începe în 16 iunie.

Statul înfiinţează astfel o nouă societate care preia participaţiile minoritare ale Electrica SA în filialele de distribuţie privatizate. În 2010, Electrica Serv a fost reorganizată, păstrând trei sucursale teritoriale (SISE Electrica Transilvania Nord, SISE Electrica Transilvania Sud, SISE Electrica Muntenia Nord). După reorganizare, au rezultat cinci noi firme de servicii energetice în zonele Banat, Dobrogea, Moldova, Oltenia şi Muntenia, toate filiale ale Electrica SA. Rezultatul a fost doar creşterea pierderilor.

Aşa s-a ajuns la concluzia ca societăţile de servicii energetice din Moldova, Banat şi Dobrogea să fie  lichidate, cea de la Oltenia să intre în insolvenţă, iar Muntenia să treacă printr-un proces de privatizare accelerată.

Servicii Energetice Oltenia a funcţionat astfel până în februarie 2012 ca sucursală a Electrica Serv SA - o filială a Electrica SA, iar apoii s-a subordont direct Electrica SA. Aria de acoperire a Servicii Energetice Oltenia cuprinde cele cinci judeţene ale Olteniei şi judeţele Argeş şi Teleorman. Numărul total de angajaţi se ridică la 440.

Cât despre administratorul judiciar provizoriu Muşat & Asociaţii Restructuring & Insolvency SPRL, înfiinţată în toamna anului 2006, acesta este, asemeni altor  mari case de insolvenţă din România, o firmă cu lipici la contractele “grase” atât cu privaţii cât şi cu statul. Ne limităm acum doar la sectorul energetic şi amintim doar că în urmă cu un an a fost desemnată, alături de avocaţii de la Muşat & Asociaţii, lichidatori ai Termoelectrica.

 

Tag Cloud