Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed04242024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Bulgarii își fac centrală electrică pe bază de biomasă gazeificată, pentru a-și reduce dependența energetică față de ruși

Bulgarii își fac centrală electrică pe bază de biomasă gazeificată, pentru a-și reduce dependența energetică față de ruși

Bulgaria centrala gaze sinteza

Compania spaniolă EQTEC Iberia construiește în Bulgaria, la Karlovo, în provincia Plovdiv, o centrală electrică cu o putere instalată de 5 MW, care va transforma în curent electric gazul de sinteză provenit din paie și deșeuri de lemn.

"Pentru a reduce puternica dependenţă a Bulgariei de importul de energie, lângă Stroevo, în provincia Plovdiv, se construieşte o centrală care transformă biomasa în energie şi funcţionează pe baza tehnologiei motoarelor cu gaz Jenbacher de la General Electric (GE)", se arată într-un comunicat al GE.

Centrala din Karlovo va folosi trei motoare Jenbacher de la GE, cu consum flexibil de combustibil. Acestea vor fi alimentate cu gaz de sinteză provenit din paie şi talaş, urmând să producă suficientă energie pentru a aproviziona 2.000 de gospodării.

Centrala urmează să fie finalizată la sfârşitul anului 2014, fiind construită de EQTEC Iberia, parte a concernului spaniol Ebioss Energy AD.

Bulgaria îşi propune ca, până în anul 2020, 16% din necesarul energetic să provină din surse regenerabile naţionale, însă în prezent, peste 70% din consumul energetic al Bulgariei este alimentat de petrol şi gaze de import.

Atractivitatea gazului de sinteză se datorează faptului că este un combustibil care se poate regenera în mod continuu şi permite producerea economică a energiei la faţa locului, chiar la punctul de consum, reducând pierderile inerente transportului energiei electrice. Acesta contribuie şi la soluţionarea problemei de evacuare a deşeurilor, prin transformarea deşeurilor organice în combustibil.

Cu ajutorul tehnologiei de gazificare de la EQTEC, aburul şi apa caldă pot fi generate fără o scădere a energiei obţinute, prin urmare eficienţa totală a centralei va fi mult mai ridicată atunci când centrala este folosită pentru termoficare sau alte aplicaţii de cogenerare, pe lângă producţia de energie, se precizează în comunicatul GE.

„De regulă, gazul de sinteză nu se foloseşte drept combustibil în astfel de centrale, reprezentând o soluţie inovatoare la problemele de energie cu care se confruntă Bulgaria şi multe alte ţări. Totuşi, este greu să dezvolţi o structură de gazeificare integrată, care să producă gaz de sinteză fără impurităţi ce pot îmbâcsi motoarele. Tehnologiile care urmează să fie integrate trebuie alese cu mare atenţie, iar centrala din Karlovo dispune de tehnologie de gazificare de la EQTEC, care produce gaz de sinteză curat” a declarat Leon van Vurren, Director Vânzări Globale motoare cu gaz Jenbacher pentru divizia GE Distributed Power.

Tag Cloud