Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica CE Hunedoara caută avocaţi pe fiscalitate

CE Hunedoara caută avocaţi pe fiscalitate

CE Hunedoara

Pentru Complexul Energetic Hunedoara, prezenţa la tribunal e ceva obişnuit în ultimii ani. Şi apelul la casele de avocatură pentru diverse litigii dar şi pentru servicii de consultanţă e de asemenea ceva la ordinea zilei.

Astfel că după ce până la începutul lunii martie, Complexul a căutat avocaţi pentru servicii de asistenţă juridică în procesul de selectare şi angajare a consultantului pentru privatizare, mai nou caută avocaţi specializaţi pe fiscalitate pentru un recurs împotriva unei decizii a Curţii de Apel Alba Iulia din decembrie 2013, indică un document al companiei, consultat de Energy Report.

În cadrul unui apel la Curtea din Alba Iulia, SC Electrocentrale Paroşeni (asupra căreia CE Hunedoara îi este succesoare în drepturi şi obligaţii) a fost obligată să plătească aproape opt milioane de lei reprezentând accize şi majorări de întârziere aferente accizelor.

Apelul la avocaţi se face după ce compania a amânat discutarea renunţării la exercitarea recursului astfel că, conducerea CE Hunedoara urmează a pregăti o documentaţie pentru ca apoi, avocaţii să-şi dea cu părerea dacă există şanse de câştigare a litigiului.

Merită amintit tot aici că Guvernul a anunţat că va subvenţiona anul acesta cu 174 milioane lei, din banii contribuabililor, pierderile şi costurile minelor Petrila, Paroşeni şi Uricani, mine considerate neviabile şi care urmează să fie închise până în 2018.

La finalul anului trecut, Guvernul a decis ştergerea unei datorii comerciale pe care CE Hunedoara, aflat în supraveghere specială, o avea faţă de Compania Naţională a Huilei (CNH), societate în curs de lichidare, datorie reprezentând o sumă neplătită de CE Hunedoara pentru cărbunetele energetic livrat de CNH, pentru a evita intrarea în insolvenţă a complexului energetic şi pentru a face societatea mai atractivă pentru privatizare.

Şi dacă tot veni vorba de Paroşeni, să amintim şi că vara trecută, circa 1.000 de mineri de la Mina Paroşeni, au refuzat să iasă din subteran, nemulţumiţi că reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara nu le preiau cărbunele. Reprezentanţii CE Hunedoara afirmau, în replică, că nu pot prelua cărbune din Valea Jiului, fiindcă depozitele de la termocentralele Mintia şi Paroşeni erau pline, iar energia electrică produsă de complex nu se vindea în acea perioadă a anului, fiind scumpă.

Complexul Energetic Hunedoara SA a fost înfiinţată în baza Hotărârii de Guvern nr.1023/2011 ca urmare a procedurii de fuziune prin contopire a trei societăţi comerciale: Electrocentrale Deva, Electrocentrale Paroşeni şi Societatea Naţională a Huilei.

Complexului Energetic Hunedoara asigură circa 5% din producţia de energie electrică a României, având o putere instalată existentă de 1.225 MW.

 

Tag Cloud