Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Curent contra credite de 155 mil. euro la CE Oltenia

Curent contra credite de 155 mil. euro la CE Oltenia

complexul-energetic-oltenia

 Complexul Energetic Oltenia a hotărât la finele anului trecut, aşa cum de altfel ne-a obişnuit în ultima perioadă, modificarea garanţiilor pentru credite cumulate de circa 155 milioane de euro luate de la mai multe bănci. Modificarea a vizat de fapt ipotecile mobiliare asupra creanţelor rezultate din vânzarea de energie electrică. Cu alte cuvinte, pentru credite luate în anii trecuţi, CE Oltenia garantează cu banii viitori, pe care urmează a-i încasa din vânzarea de curent.

Creditele luate sunt de la Unicredit Ţiriac (15 milioane de euro în anul 2012), CEC (110 milioane de lei în iulie 2009), Alpha Bank (55 milioane de lei, iunie 2009), BCR (47 milioane de euro), BRD (31 milioane de euro) şi Banca Transilvania (100 milioane de lei), reiese din mai multe hotărâri ale CE Oltenia, consultate de Energy Report.

Pentru creditul de la Unicredit Ţiriac s-a înlocuit un contract din 3 iulie 2012 cu Transelectrica cu mai multe contracte noi pe anul 2014 printre care: trei contracte cu Transenergo cu o valoare cumulată de circa 65 milioane lei şi un contract cu Enel Distribuţie Muntenia cu o valoare estimată de circa 40 milioane de lei.

Pentru creditul de la CEC se pun la bătaie garanţii cu viitoare încasări din curent pe anul 2014 de la: Tinmar Ind 32,3 milioane de lei, Transenergo 16,2 milioane de lei şi Fidelis Energy 8 milioane de lei.

Pentru creditul de la Alpha Bank se pun la bătaie creanţe asupra: Tinmar Ind 48 milioane de lei corelate la două contracte şi GDF Suez 8,2 milioane de lei.

Pentru cerditul de 100 de milioane de lei de la Banca Transilvania se constituie garanţii pe creanţe asupra: 122 milioane de lei contracte cu Tinmar Ind, 8,1 milioane lei de la Repower Furnizare şi Alpiq Romindustries 32,4 milioane de lei.

Marea parte a creditelor au fost luate pentru modernizări ale blocurilor energetice ale complexului energetic sau finanţării unor lucrări de investiţii de mediu.

Printre cele mai recente credite luate de Complexul Energetic Oltenia îl amintim aici şi pe cel de circa 200 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), bani destinaţi reabilitării şi modernizării grupului energetic nr. 6 din cadrul sucursalei energetice Turceni.

 

Tag Cloud