Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed04242019

Last updateWed, 06 Mar 2019 7am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica S-a înfiinţat Hidro Tarniţa

S-a înfiinţat Hidro Tarniţa

Tarnita

Firma prin care se va realiza hidrocentrala de mare putere de la Tarniţa – Lăpuşteşti cu acumulare prin pompaj, s-a înfiinţat zilele  trecute iar printre acţionari se află Electrica şi Complexul Energetic Hunedoara, indică un document al Electrica SA. Este vorba despre firma de proiect, societate pe acţiuni, prin intermediul căreia ar urma să se construiască o capacitate instalată de 1.000 MW, cu o investiţie de circa 1,3 miliarde de euro, la 30 de kilometri de Cluj Napoca.

De departe cel mai complicat lucru pentru acest proiect, amânat încă de pe vremea comuniştilor, este găsirea unui investitor. Acest lucru nu pare însă o piedică de netrecut pentru toţi oficialii. Astfel, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru energie, susţine că Hidro Tarniţa… “va realiza proiectul indiferent dacă va veni un investitor străin sau nu”.

Memorandumul privind “Obiectivul de Investiţii Centrala Hidroelectrică de Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarniţă Lăpuşeşti” a fost aprobat de guvern în a doua jumătate a lunii trecute.

Electrica deţine jumătate din Hidro Tarniţa, mai precis 575 de acţiuni nominative, fiecare în valoare de 100 de lei.

Până acum, singurul investitor care şi-a arătat interesul pentru construcţia hidrocentralei (despre care se spune că e necesară pentru echilibrarea sistemului energetic) a fost China Gezhouba Group Corporation, în primăvară, investitor care, de atunci… nu a mai dat niciun semn de viaţă.

(Dez)interes naţional

Mulţi analişti din domeniul energetic consideră această hidrocentrală, de mai mult timp, ca fiind “un obiectiv de interes naţional”. Fără a-i contrazice, nu putem să nu amintim că primele studii pentru acest proiect au fost făcute încă din 1975. De atunci, nu s-a concretizat nimic, în afară de studii peste studii.

Această hidrocentrală este parte a strategiei pe termen scurt si mediu de dezvoltare a sectorului energetic românesc în perioada 2007-2020, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1069/ 2007.

Marea hidrocentrală ar urma să aibă un rol important şi la reglajul frecvenţă-putere necesar odată cu intrarea în funcţiune în perioada 2015-2017 a grupurilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

Centrala este prevăzută a se realiza cu patru grupuri reversibile, turbină-pompă, cu o putere instalată de 4 x 250 MW. Construcţia este preconizată a se realiza în două etape pe parcursul a 8 ani (5 ani - prima etapă şi 3 ani - a doua etapă) sau în 7 ani cu finalizarea celor 4 grupuri într-o singură etapă.

Pentru că vorbim despre o centrală cu acumulare prin pompaj, aceasta ar urma să aducă un plus de siguranţă în funcţionarea sistemului electroenergetic.

În prezent, în lume sunt în exploatare 600 de centrale cu acumulare prin pompaj, în timp ce alte 60 sunt în curs de construcţie sau în faza de proiect.

Nu am găsit un investitor dar am găsit un consorţiu de atragere a investitorilor

Cum Hidroelectrica este deocamdată principalul ajutor financiar dar şi potenţial beneficiar al proiectului, conducerea acesteia a desemnat şi consorţiul ce va pregăti procesul de atragere al investitorilor.

Consorţiul este format din Deloitte Consultanţă, care este şi lider de proiect, HydroChina ZhongNan şi Banca Comercială Română.

În calitate de lider al consorţiului, Deloitte a subcontractat companiile: Muşat &Asociaţii, Herbert Smith, Knight Piesold şi Tempo Advertising.

CONSUMUL GLOBAL DE ENERGIE

PRODUCTIA GLOBALA DE ENERGIE

Consumul de energie al SUA

Tag Cloud