Cât încasează statul din taxarea prospecțiunilor, explorărilor și exploatărilor miniere
- Detalii
- Publicat în 24 June 2014
Bugetul de stat a încasat, în 2013, din taxe speciale pe activitatea de prospecțiune, explorare și exploatare a resurselor minerale, suma de 22,065 milioane lei, cu 14,2% mai mult decât în 2012 (19,322 milioane lei), potrivit execuțiilor bugetare pe anii respectivi, după ce, anul trecut, Guvernul a majorat respectivele taxe cu 28%, indexându-le cu inflația consemnată între octombrie 2007, când a survenit ultima lor actualizare, și iunie 2012.
Taxele pe activitatea de prospecțiune, explorare și exploatare a resurselor minerale sunt stabilite în sume fixe pe kilometrul pătrat de concesiune, sunt anuale și se plătesc anticipat pentru anul viitor, până la data de 31 decembrie a anului în curs, potrivit Legii minelor nr. 85/2003. Valoarea taxelor se reactualizează în funcție de rata inflației, la propunerea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), reactualizarea fiind aprobată prin hotărâre de Guvern.
Taxa este datorată de către titularii licențelor și permiselor de prospecțiune, explorare și exploatare minieră, pentru resursele reglementate de Legea minelor, respectiv cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, de pământuri rare şi disperse, săruri haloide, substanţe utile nemetalifere, roci utile, pietre preţioase şi semipreţioase, turbă, nămoluri şi turbe terapeutice, roci bituminoase, gaze necombustibile, ape geotermale, gaze care le însoţesc, ape minerale naturale (gazoase şi plate), ape minerale terapeutice, precum şi produsul rezidual minier din haldele şi iazurile de decantare.
Guvernul a majorat taxele speciale pe activitatea de prospecțiune, explorare și exploatare a resurselor minerale cu 28% în iulie anul trecut. În urma majorării, taxa anuală pentru activitatea de prospecțiune a fost stabilită la 320 lei/kilometrul pătrat, cea pentru activitatea de explorare la 1.280 lei/kilometrul pătrat, iar cea pentru activitatea de exploatare – la 32.000 lei/kilometrul pătrat.
La ce se aștepta Guvernul
"(...) s-a luat în calcul rata inflaţiei de 28,02%, înregistrată în perioada octombrie 2007 – iunie 2012 (în octombrie 2007 s-a realizat ultima mărire a taxelor miniere) şi calculată pe baza indicelui total al preţurilor de consum pentru perioada menţionată, comunicat de Institutul Naţional de Statistică", se arată în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern prin care au fost majorate taxele.
Potrivit documentului citat, Guvernul a estimat, în urma majorării, o creştere anuală a veniturilor bugetare din respectivele taxe cu 3,76 milioane de lei, creșterea pe următorii cinci ani fiind estimată la circa 18,8 milioane lei.
Pe de altă parte, Guvernul afirma că se așteaptă, în urma majorării de taxe, la o uşoară scădere a volumului de produse miniere obţinute din resursele minerale, adăugând că această măsură poate conduce, în prima etapă de aplicare, la majorarea nivelului preţurilor. În plus, potrivit Executivului, mărirea taxelor miniere poate provoca anumite dezechilibre financiare la operatorii economici, prin mărirea cheltuielilor pentru obţinerea produselor miniere, cu impact asupra relaţiilor economice între operatorii economici.
"La nivel social, adoptarea prezentului act normativ este de natură a se reflecta în creşterea costurilor aferente obţinerii producţiei miniere, cu repercusiuni asupra situaţiei financiare a operatorilor economici şi, ca urmare, cu efecte constând în diminuarea veniturilor celor care lucrează în domeniul mineritului. Estimarea acestor efecte nu poate fi realizată la momentul elaborării prezentului proiect de act normativ, acestea fiind diferenţiate pe operatori economici", se mai spune în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern prin care au fost majorate cu 28% taxele pe activitatea de prospecțiune, explorare și exploatare a resurselor minerale.