Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed07172024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Utilitati "Pot să vin la tine să fac un duș fierbinte?". Ucraina se pregătește pentru o iarnă extrem de grea fără gaze rusești

"Pot să vin la tine să fac un duș fierbinte?". Ucraina se pregătește pentru o iarnă extrem de grea fără gaze rusești

Ucraina frig

De luna trecută, de când primăria din Kiev a oprit alimentarea cu apă caldă în blocurile de apartamente construite în perioada sovietică, tot mai mulți ucraineni au început să se ducă în vizită la rudele și prietenii care dispun de boilere proprii, înarmați cu săpun și prosop.

Iulia Mikulska, contabilă din Kiev, a stat săptămâni întregi fără să poată face un duș fierbinte. Ulterior, s-a dus la casa de la țară a fratelui ei, unde este instalat un boiler electric. "În sfârșit am reușit și eu să mă spăl ca un om", spune femeia elegantă de 38 de ani, potrivit Bloomberg.

Ucrainenii sunt nevoiți să se ducă la rude și prieteni pentru a putea face un duș fierbinte, multe școli sunt sau vor fi închise din aceeași cauză, iar locatarii blocurilor din perioada comunistă vor trece, se pare, din nou la metode improvizat-artizanale de izolare termică a apartamentelor lor, în perspectiva unei ierni care se anunță extrem de dificilă, după ce gigantul rus de stat Gazprom a oprit în iunie livrările de gaze naturale către Ucraina.

Iarna, temperaturile în Ucraina pot scădea sub minus 20 de grade Celsius, iar autoritățile se străduiesc din răsputeri să constituie rezerve cât mai mari de gaze și cărbune. Depozitele subterane de înmagazinare din Ucraina sunt acum aproape pe jumătate pline, conținând circa 16,3 miliarde de metri cubi de gaze, potrivit datelor companiei de stat Naftogaz.

Fantoma lui Ceaușescu

Însă chiar dacă la aceste rezerve se adaugă și producția internă de gaze a Naftogaz, cantitatea nu este nici pe departe suficientă pentru a acoperi nevoile țării în lunile cele mai reci ale iernii.

Kievenergo, furnizorul de energie termică al capitalei ucrainene, a anunțat că va amâna debutul furnizării de căldură până la începutul lunii noiembrie, când temperaturile medii se situează în jurul valorii de zero grade.

În plus, încălzirea centrală va funcționa, în actualul sezon rece, cu o lună mai puțin decât de obicei, urmând să fie oprită la sfârșitul lunii martie 2015. Adoptarea acestor măsuri va duce la economii de gaze naturale de 5,5 milioane de metri cubi pe zi, potrivit Kievenergo.

Șeful Naftogaz, Andrei Koboliev, spune că, iarna aceasta, temperatura din locuințe va fi mai redusă, urmând să fie setată la 19 grade Celsius, cu 5 grade mai jos decât de obicei, și a avertizat populația să se pregătească și pentru întreruperi ale alimentării cu curent electric.

Fără gaze, fără cărbune

Luptele intense purtate în estul Ucrainei între armata ucraineană și forțele separatiste proruse au obligat companiile miniere să reducă sau să chiar să oprească cu totul producția de cărbune la minele din zona respectivă, punând în pericol aprovizionarea cu energie electrică a țării, iar guvernul de la Kiev ia în calcul măsuri precum raționalizarea consumului și interzicerea exporturilor de cărbune.

Industria carboniferă a Ucrainei este concentrată în regiunile industriale Lugansk și Donețk, care constituie totodată teatrul de desfășurare al unui sângeros conflict între separatiștii proruși și armata ucraineană, care a dus la distrugerea unor elemente vitale de infrastructură energetică, cum ar fi o serie de rețele de distribuție a curentului electric. Termocentralele ucrainene riscă să rămână fără cărbune și din cauza distrugerii în conflict a liniilor de cale ferată pe care este transportat cărbunele. Termocentralele pe cărbune asigură circa 28% din consumul de energie al Ucrainei, iar gazele naturale – 40%.

"Marea problemă a termocentralelor este aprovizionarea cu cărbune", spune șeful DTEK Holding, Maxim Timcenko, a cărui companie desfășoară activități miniere în regiune.

Peste jumătate din necesarul de gaze naturale al Ucrainei era importat din Rusia. În iunie, Gazprom a oprit livrările, din cauza unor facturi neplătite de ucraineni estimate de ruși la 5,3 miliarde de dolari. Moscova condiționează reluarea exporturilor de gaze de achitarea unei părți din datorie și de plata în avans a livrărilor. În replică, ucrainenii susțin că prețul impus de ruși e prea mare și incorect stabilit, după ce Gazprom a scumpit gazele destinate Ucrainei cu 81% în aprilie.

Școli închise, calorifere reci

În orașul Lvov, din vestul Ucrainei, școlile se vor închide cel mai probabil pe perioada iernii, din cauza faptului că nu există suficiente rezerve de combustibili pentru încălzirea lor. Oleksandr Poltorațki, directorul unei școli primare cu 700 de elevi din Kiev, a decis să renunțe la un plan de achiziționare de laptopuri și să cumpere în schimb un boiler de banii respectivi. "Măcar așa copiii vor avea apă caldă, chiar în condiții de raționalizare", spune el.

Șeful Naftogaz, Koboliev, îi sfătuiește pe cei care stau la bloc să apeleze din nou la metode improvizat-artizanale de izolare termică a apartamentelor lor, de rutină în epoca sovietică, cum ar fi lipirea de bucăți de hârtie în ramele ferestrelor. Primăria din Harkov a făcut apel la locuitori să facă muncă voluntară la lucrările de izolare termică a blocurilor, pe care, în plus, aceștia trebuie să le achite din buzunarele proprii.

Iulia Mikulska, contabila nevoită să facă duș la locuința fratelui ei, spune că pentru ea ar fi prea scump să-și instaleze un boiler electric și mărturisește că încălzește apă pentru a-i face baie fiicei sale de 9 ani într-un samovar electric. Același samovar a fost utilizat de Iulia pentru a-și vopsi părul. Însă dacă se va tăia curentul electric la iarnă, se îngrijorează ea, nu va mai avea deloc căldură.

"Imaginați-vă să fiți nevoiți să vă spălați copilul în condițiile în care nu e căldură. Acum, de bine de rău, mai e ceva soare și pot pune rufele la uscat pe balcon. Însă la iarnă, ce-o să ne facem dacă caloriferele vor rămâne reci?", se întreabă ea.

Tag Cloud