Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Producătorii de gaze naturale vor fi obligați să-și vândă pe bursă o parte din producție

Producătorii de gaze naturale vor fi obligați să-și vândă pe bursă o parte din producție

Producatori gaze obligati bursa

Producătorii de gaze naturale vor fi obligați să scoată la vânzare pe piața centralizată o parte din producție, cantitatea urmând a fi stabilită de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

"Deţinătorii de licenţă de producţie de gaze naturale şi afiliaţii acestora sunt obligaţi să tranzacţioneze pe piaţa centralizată transparent şi nediscriminatoriu o parte din cantitatea produsă, într-un cuantum stabilit de ANRE pe baza reglementărilor proprii", stipulează articolul unic al unui proiect de modificare a Legii nr. 123/2012 a energiei electrice și gazelor naturale, elaborat de Departamentul pentru Energie.

În expunerea de motive a proiectului de lege, Guvernul susține că, în acest fel, vrea să încurajeze "formarea preţurilor din producţia internă pe baza unor mecanisme bazate pe cerere şi ofertă, în condiţii de transparenţă şi nediscriminare a participanţilor la piaţă, precum şi de a elimina intervenţiile administrative din procesul de formare a preţurilor de valorificare a gazelor naturale din producţia internă".

"În egală măsură, se urmăreşte asigurarea unui rol semnificativ a pieţei gazelor naturale din România, în contextul formării pieţei unice europene de energie şi gaze naturale şi, totodată, determinarea unei valori de piaţă obiective a gazelor naturale, coroborate cu sporirea eficienţei consumului acestora într-un cadru economic sustenabil care va fi definit strategic atât la nivel macroeconomic, cât şi la nivel sectorial", se mai afirmă în documentul citat.

Nu erau obligați până în prezent

Înfiinţarea platformelor de tranzacţionare a gazelor naturale a fost un angajament asumat de Guvern faţă de FMI şi Comisia Europeană, însă până în prezent producătorii de gaze naturale nu erau obligați să își vândă gazele pe burse.

În ianuarie 2013, ANRE a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin potrivit căruia producătorii de gaze controlați de statul român, cum ar fi Romgaz, nu și cei privați, ar fi fost obligați să vândă prin licitaţii publice 45% din cantităţile extrase în cursul anului 2013, însă ordinul nu a mai fost adoptat în cele din urmă.

Romgaz și Petrom sunt cei mai importanți producători de gaze din România, având cumulat o cotă de piață de circa 90%. Alți producători sunt Amromco Ploiești, Aurelian Oil&Gas, Lotus Petrol sau Foraj Sonde.

În prezent, la PCGN sunt înregistrați 5 participanți, respectiv OMV Petrom Gas SRL, Amromco Energy SRL, MET Romania Energy Trade SRL, Azomureș SA și C-Gaz & Energy Distribuție SRL, ultimul înscris.

Doar Petrom a scos la vânzare gaze pe OPCOM

Regulamentul privind tranzacționarea gazelor naturale pe platforma PCGN de la OPCOM a fost aprobat și a intrat în vigoare încă de la sfârșitul lunii iulie a anului trecut, printr-un ordin al ANRE. De asemenea, au fost aprobate tarifele care urmează să fie încasate de OPCOM de la traderii de gaze naturale. Înregistrarea pe piața PCGN costă 400 de lei pe an, iar introducerea unei oferte de vânzare – 821 de lei.

Singura companie care a scos la vânzare gaze pe piața centralizată de gaze naturale (PCGN) de la OPCOM, până în prezent, a fost OMV Petrom Gas SRL, subsidiara OMV Petrom. Compania nu a reușit însă să și finalizeze tranzacțiile inițiate pe 21 februarie anul acesta, singurul cumpărător interesat, MET Romania Energy Trade, divizia de trading a grupului ungar de petrol și gaze MOL, neacceptând să plătească prețul cerut de Petrom.

În schimb, OMV Petrom Gas SRL a reușit, pe 19 februarie, să vândă 53.000 MWh de gaze naturale, dintr-o ofertă totală de 106.000 MWh, la Bursa Română de Mărfuri (BRM), nemaiapelând la metoda negocierii directe cu furnizorii sau consumatorii pentru vânzarea producției.

Ulterior, la sfârșitul lunii martie, OMV a vândut, tot la BRM, în decurs de trei zile un volum de gaze de aproximativ 20 milioane de metri cubi (212.000 MWh), la un preț de 89,4 lei/MWh (exclusiv acciza și TVA), cu 9,4 lei mai mult decât a obținut pe volumele plasate pe 19 februarie.

Context

În acest moment, pe piața liberă, în tranzacțiile directe între producătorii de gaze și consumatorii industriali, prețurile de achiziție a gazelor pot fi semnificativ mai reduse decât prețul reglementat fixat de Guvern pentru consumatorii noncasnici în acord cu legislația UE și cu acordurile cu instituțiile financiare internaționale, printre altele ca urmare a reducerii consumului și a volumului mare tranzacționat, care permite marilor consumatori industriali să obțină discounturi de la producători.

Astfel, anul trecut, consumul național estimat de gaze naturale a scăzut cu peste 8%, în special din cauza scăderii cererii industriale. Din aceeași cauză, importurile de gaze din Rusia ale României au scăzut în 2013 cu aproape 50%, ca și suma plătită celor de la Gazprom pentru aceste importuri.

În aceste condiții, tocmai pentru a încuraja trecerea cât mai multor consumatori noncasnici de pe segmentul reglementat pe piața liberă, Guvernul a decis să modifice formula de calcul a bazei de impunere a impozitului de 60% impus pe veniturile suplimentare obținute de producătorii de gaze ca urmare a creșterii gradului de aliniere a prețurilor românești la gaze la cele din UE.

În prezent, pentru a respecta legea, producătorii de gaze sunt obligați să le factureze consumatorilor noncasnici din piața liberă impozitul de 60% calculat nu la prețul efectiv de achiziție convenit cu cumpărătorii, ci la prețul reglementat stabilit de Guvern, superior prețului efectiv de achiziție. În acest fel, consumatorii industriali din piața liberă ajung să plătească mai mult pentru gazele naturale achiziționate.

"Această situaţie a condus, practic, la anularea avantajelor pe care piața concurenţială le poate oferi participanților, inactivând principiul de formare a preţurilor pe piaţa concurenţială „pe baza cererii şi a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurenţiale”, principiu stipulat în mod expres în cuprinsul art. 177 alin. (1) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de OUG elaborat de Guvern.

Guvernul vrea să țină prețul jos pentru consumatorii industriali

Pentru a corecta această situație și a mai reduce din povara financiară resimțită de consumatorii industriali ca urmare a creșterii gradului de aliniere a prețurilor reglementate la cele din UE, Guvernul a decis să modifice formula de calcul a bazei de impunere a impozitului de 60% în cazul vânzărilor către clienții noncasnici din piața liberă, astfel încât aceasta să țină cont de prețurile efective de achiziție stabilite între producători și consumatori și nu de prețul reglementat fixat de Guvern.

Găselnița va funcționa atâta timp cât, din cauza condițiilor economice interne și internaționale, prețurile la gaze pentru consumatorii noncasnici de pe piața liberă vor rămâne inferioare celor pentru consumatorii industriali din segmentul reglementat, încurajând tot mai multe companii, care în prezent aleg să plătească prețul reglementat fixat de Guvern, să se mute pe piața liberă, pentru a obține reduceri.

În acest fel, se încearcă împușcarea a doi iepuri dintr-un foc. Pe de o parte se respectă calendarul de aliniere a prețurilor reglementate la gaze pentru consumatorii noncasnici la cele din UE, în timp ce, pe de altă parte, se încearcă atragerea cât mai multor consumatori industriali de gaze pe piața liberă, în speranța că prețurile vor rămâne mai mici decât cele de pe piața reglementată.

Guvernul Ponta a recurs la această soluție după ce s-a confruntat cu presiuni puternice, concertate, atât din partea patronatelor, cât și a sindicatelor, care au amenințat cu numeroase disponibilizări din cauza scumpirii gazelor, eventualitate extrem de neplăcută pentru politicieni, în anul electoral 2014. Marii consumatori industriali de gaze sunt printre cei mai mari angajatori din economia românească.

Tag Cloud