Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04232024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Poloniei îi explodează gazele de șist în față: licențe de explorare și exploatare date pe șpagă, netransparent și fără licitații

Poloniei îi explodează gazele de șist în față: licențe de explorare și exploatare date pe șpagă, netransparent și fără licitații

Coruptie Polonia gaze de sist BUN

Procurorii polonezi au declanșat urmărirea penală pentru corupție împotriva a patru funcționari de stat și a trei oameni de afaceri, acuzați că au pus la punct o schemă infracțională prin care companiile interesate de resursele de gaze de șist ale Poloniei obțineau licențe de explorare și exploatare plătind mită. Cazul reprezintă o nouă lovitură pentru ambițiile Poloniei de a deveni un producător european de top de hidrocarburi neconvenționale, după ce, la finalul lunii iunie, Curtea Europeană de Justiție a dat un verdict prin care a concluzionat că autoritățile de la Varșovia au încălcat legislația europeană acordând autorizații de punere în producție pentru gaze de șist fără organizarea în prealabil a unor licitații competitive transparente.

Potrivit procuraturii, trei funcționari de la Ministerul Mediului și un al patrulea de la Institutul Geologic de Stat au fost acuzați că au primit șpăgi între 4.100 și 17.340 de dolari de la companii interesate, pentru a le facilita acestora obținerea de licențe de explorare și exploatare a gazelor de șist.

Procuratura poloneză nu a dezvăluit numele funcționarilor de stat și ale afaceriștilor acuzați de corupție, care lucrau în sectorul de explorare hidrocarburi, și nici pe cele ale companiilor de petrol și gaze implicate în acest caz. Potrivit postului polonez de televiziunie TVN24, printre cei acuzați se numără un fost director al departamentului de licențe pentru petrol și gaze al Ministerului Mediului de la Varșovia, precum și un manager al DPV Service, subsidiara poloneză a distribuitorului maghiar de gaze naturale Emfesz.

Alte surse din mass-media poloneză susțin că ar fi fost puși sub acuzare și trei angajați ai companiei Silurian Petrolinvest și că șpăgile ar fi fost date în perioada 2009-2011, în legătură cu acordarea unui număr de 12 licențe. 

„Împotriva acestor șapte persoane, din care trei oficiali ai Ministerului Mediului, un angajat al Institutului Geologic de Stat și trei reprezentanți ai unor firme de gaze, au fost formulate 11 capete de acuzare de corupție activă și pasivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Procuraturii poloneze, Mariusz Pieczek. Inculpații riscă pedepse de până la 8 ani de închisoare.

Același post de televiziune, TVN24, susține că acuzații redactau ei înșiși, contra mitei primite, dosarele și documentația pe care ulterior companiile le înaintau autorităților, solicitând acordarea de licențe de explorare și exploatare a gazelor de șist.

Exact ce le lipsea

Scandalul pică cum nu se poate mai prost pentru statul polonez, după ce mai mulți jucători de top din industrie au decis, începând cu jumătatea anului trecut, să renunțe la planurile legate de gazele de șist poloneze, din cauza dificultăților de natură geologică întâmpinate în activitatea de explorare, dar și a piedicilor puse de sistemul polonez de reglementări în domeniu.

Guvernul din Polonia a acordat peste 100 de licențe de explorare pentru gaze de șist, sperând să devină un producător european de top de hidrocarburi neconvenționale și să-și reducă dependența energetică față de centralele bazate pe cărbune și de importurile scumpe de gaze naturale din Rusia. Însă până în prezent au fost forate mai puțin de 50 de sonde, întrucât condițiile de explorare de la fața locului s-au dovedit a fi mult mai dificile decât estimau inițial autoritățile și companiile interesate.

În plus, anul trecut, estimările oficiale privind resursele de gaze de șist ale Poloniei au fost reduse drastic, la 346 – 768 miliarde de metri cubi, mult sub cifra avansată inițial de US Energy Information Administration, de 5,3 mii de miliarde de metri cubi.

Mai mult, scandalul de corupție survine după ce, la finalul lunii iunie, Curtea Europeană de Justiție a dat un verdict prin care a concluzionat că autoritățile de la Varșovia au încălcat legislația europeană acordând autorizații de punere în producție pentru gaze de șist fără organizarea în prealabil a unor licitații competitive transparente.

Procesul de licențiere încalcă legislația europeană

Curtea Europeană de Justiție a decis, printr-un verdict publicat pe 27 iunie anul acesta, că statul polonez a acordat cele peste 100 de licențe de explorare pentru gaze de șist laolaltă cu autorizații de punere în producție care nu au fost scoase la licitație, încălcându-se astfel Directiva europeană privind hidrocarburile.

Verdictul ar putea avea consecințe grave pentru Polonia. Guvernul polonez a decis să acorde respectivele autorizații de punere în producție deținătorilor de licențe de explorare fără să mai organizeze licitații tocmai pentru a proteja interesele companiilor cu licențe de explorare.

Asta după ce acestea se declaraseră profund nemulțumite de niște propuneri anterioare de modificare a legislației poloneze, care stipulau că acordarea autorizațiilor de punere în producție s-ar fi făcut separat de cea a licențelor de explorare, ceea ce ar fi însemnat că acele companii care derulau lucrări de explorare s-ar fi confruntat cu riscul de a fi investit degeaba în acestea, în caz că nu ar fi obținut și autorizații de exploatare.

„Polonia nu și-a îndeplinit obligațiile legale care îi reveneau potrivit Directivei europene privind hidrocarburile, de a asigura un proces nediscriminatoriu de licențiere a operatorilor”, a declarat Marlene Holzner, purtător de cuvânt al comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger.

Directiva prevede că semnarea acordurilor de concesiune pentru hidrocarburi trebuie precedate de licitații bazate pe criterii obiective, nediscriminatorii. În replică, autoritățile de la Varșovia susțin că și-au modificat deja legislația, pentru a o aduce în linie cu exigențele UE și că așteaptă ca Comisia Europeană să constate oficial acest lucru până la finalul acestei luni.

Unele companii ar putea cere despăgubiri

„Suntem foarte nemulțumiți de acest verdict al Curții Europene de Justiție. E foarte dureros pentru noi, dar acum am modificat legea, astfel încât concesiunile să fie acordate exclusiv în urma unor licitații”, a declarat ministrul adjunct al Mediului din guvernul polonez, Piotr Wozniak, adăugând că licențele deja acordate nu vor fi afectate, întrucât au fost acordate de bună credință și respectându-se legislația în vigoare la acea dată.

Autoritățile de la Bruxelles au confirmat că verdictul Curții Europene de Justiție privește mai degrabă compatibilitatea sistemului legislativ polonez cu normele UE decât legalitatea licențelor deja acordate.

Pe de altă parte, însă, companiilor cărora nu le-au fost acordate licențe ar putea da în judecată guvernul polonez pentru a obține despăgubiri, spune Przemyslaw Ruchlicki, expert la Camera de Comerț a Poloniei.

„Dacă vor da în judecată guvernul Poloniei, ar avea o șansă să obțină despăgubiri”, spune Ruchlicki.

Potrivit presei poloneze, autoritățile de la Varșovia ar putea fi nevoite să plătească bani grei drept despăgubiri acestor companii, deși, potrivit PwC, eventualele procese legate de acest caz vor fi lungi și dificile. Asta pentru că reclamanții vor trebui să dovedească că neprimirea de licențe le-a provocat prejudicii financiare și, în plus, că li s-ar fi acordat licențe dacă legislația UE ar fi fost respectată de către Polonia.

Tag Cloud